Valentín po novom: Zahoďte bonboniéry, naplánujte výlet. Tu je pár osvedčených tipov

Ruže dovezené z druhého konca sveta a dezerty v tvare srdca sú pre mnohých príliš nudným spôsobom ako osláviť sviatok lásky. Dnes sú v kurze netradičné darčeky, napríklad prekvapenie v podobe výletu či dovolenky. Inšpirujte sa.

13.02.2018 07:00
debata

Benátky

Aj keď sa slávne mesto na kanáloch posledne borí s problémom poklesu vody, kvôli ktorému gondoly na niektorých miestach uviazli v blate, stále má svoje neodolateľné čaro. Či už sa vrhnete do víru karnevalu, alebo si len užijete deň nad tanierom dobrej pizze či s talianskou kávou v ruke, prípadne sa príjemne stratíte v nekonečnej spleti uličiek, bude to nezabudnuteľný Valentín.

Benátky Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, karneval, maska, Benátky

Paríž

Ošúchaná klasika, ktorá však vždy zafunguje. Do mesta lásky sa môžete vybrať hoci aj na víkend a ktorýmkoľvek smerom sa vydáte, bude to dobrý nápad. Vyhnite sa preplneným atrakciám a nechajte sa len unášať atmosférou s pohárom vína v ruke a šumom ľubozvučnej francúzštiny v ušiach.

Muž v kostýme zajaca jazdí na snouborde v... Foto: TASR/AP, Francois Mori
Francúzsko počasie Európa sneh Paríž Muž v kostýme zajaca jazdí na snouborde v Paríži dole kopcom Montmartre, v pozadí je bazilika Sacre Coeur.

Cinque Terre

Taliani vedia ako na romantiku, a zdá sa, že ich to naučila samotná krajina. Zamierite k moru a vyberiete sa na dobrodružnú plavbu, alebo sa ponoríte do uličiek starobylých miest, ktoré vám vyrozprávajú tisícročné príbehy? V slávnej oblasti Piatich miest Cinque Terre môžete mať oboje. Objavte jednu z najzachovalejších prírodných a poloprírodných oblastí Stredozemného mora, kde historické a geomorfologické dôvody nedovolili nadmerný rozvoj bývania a vytváranie zbytočne veľkých miest.

Cinque Terre Foto: Jana Kollárová, Pravda
Taliansko, Cinque Terre Cinque Terre

Sintra

Portugalská Sintra je klenot medzi horami a morom, ktorý čaká na objavenie a svoje tajomstvá vydá tým, čo sa odvážia stratiť v jej majestátnom historickom dedičstve, bujnej prírode, kozmopolitnej kultúrnej ponuke a bohatej gastronómii. Sintra podľa mnohých vyžaruje romantickú auru, ktorá zanecháva hlboký dojem na duši i na práci spisovateľov, ktorí v 18. a 19. storočí húfne opisovali romantického ducha miesta.

Príspevok, ktorý zdieľa Allison Pasch (@beija_flor_lady),

Aix-les-Bains

Patrí medzi popredné kúpeľné mestá Francúzska a očarí najmä svojou polohou – sedí na päte vrchu Mount Revard (vysokého 1550 metrov) a na brehu Le Bourget, najväčšieho prírodného jazera krajiny. Mesto je navyše vstupnou bránou do Regionálneho prírodného parku Bauges Massif. Príroda v okolí ponúka úchvatné panoramatické výhľady aj rozsiahle nedotknuté oblasti, v ktorých flóra a fauna prosperuje bez zásahov človeka.

Príspevok, ktorý zdieľa Nikita Fié (@nikita_fie),

Londýn

Dajte si romantický bozk pod 9-metrovou sochou zamilovaného páru v stanici metra St Pancras. Obíďte rušné ulice a prejdite sa ruka v ruke bočnými dláždenými uličkami, na ktorých sa kedysi namiesto parkovísk nachádzali stajne pre kone. Alebo zašepkajte svoje vyznanie v Katedrále sv. Pavla, ktoré bude na opačnej strane, vďaka „akustickému zázraku“, jasne počuť.

Londýn Foto: Aleš Tvrdý
Londýn, Tower Londýn

Biarritz

Francúzske kúpeľné mesto a letovisko na pobreží Atlantického oceánu láka milovníkov luxusu a surfovania. Ponúka viaceré atrakcie – od Múzea čokolády, cez dve veľké kasína, Morské múzeum s akváriami so žralokmi až po luxusný hotel Chapelle Imperiale, ktorý navštevovala samotná cisárovná Eugénia.

Florencia

Historické centrum obsahuje také množstvo majstrovských diel, až sa samotná Florencia stala jedným veľkým umeleckým klenotom. V roku 1982 ju UNESCO vyhlásilo za lokalitu svetového dedičstva. Diela umelcov ako Botticelli, Michelangelo či Leonardo da Vinci nájdete v preslávených múzeách, v nádherných kostoloch, ale aj počas „obyčajnej“ prechádzky.

Florencia Foto: SHUTTERSTOCK
Ponte Vecchio, most, Florencia, Taliansko Florencia

Santorín

Na sopke uprostred mora je dnes jedno z najvyhľadáva­nejších miest na romantické pobyty v Grécku. Ostrov sa čoraz častejšie stáva aj svadobnou destináciou nielen pre domáce páry, ale z doslova celého sveta. A niet sa čo diviť – je len málo takých fotogenických mi­est.

Santorín Foto: SHUTTERSTOCK
Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Santorín

Brugy

Či je leto alebo zima, ráno alebo večer, slnko alebo dážď – Rozenhoedkai má fascinujúcu schopnosť vždy urobiť úžasný dojem. Tam, kde sa kanály spájajú a vytvárajú romantickú scenériu, je jedno z najfotografo­vaneších miest nie len Belgicka.

Príspevok, ktorý zdieľa P. Seeba (@hafenstadthouston),

Budapešť

Ďalší tip a dobre strávený víkend. Vychutnajte si výhľad z Budínskeho hradu, Rybárskej bašty či Citadelly. A svoju lásku si poistite železom, zaveste na jeden z mostov zámok a kľúč zahoďte do Dunaja. Kým kladka nepovolí, vzťah sa nerozpadne.

Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta Foto: SHUTTERSTOCK
Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta, NEST1 NEPOUZI Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta

Madeira

Portugalské súostrovie je synonymom pre šarm, takže je ideálnym miestom s romantickými možnosťami. V meste Funchal sa nechajte očariť pestrými farbami Mercado dos Lavradores, trhoviska, kde kúpite všetky kvety a ovocie ostrova od predavačov v typických miestnych krojoch.

Funchal sa nachádza na juhovýchode ostrova... Foto: SHUTTERSTOCK
Funchal, Portugalsko, záhrada, voda, potok, vodopády, raj, ostrovček, palma, leto, dovolenka Funchal sa nachádza na juhovýchode ostrova Madeira.

Rím

Vo večnom meste zamierte na Terrazza del Pincio, panoramatickú terasu na vrchu kopca Pincio, odkiaľ je krásny výhľad na námestie Piazza del Popolo. Je odtiaľ vidieť kupolu Baziliky svätého Petra aj Anjelský hrad.

Bergen

Aj severania majú horúce srdce. Bergen je bránou k nórskym fjordom a dobre vybudovaným výletným prístavom. Medzinárodné mesto s históriou, tradíciou, so šarmom a útulnou atmosférou ponúka prechádzky po starých uličkách akoby vystrihnutých z rozprávky.

Príspevok, ktorý zdieľa Norway | Norge | Nature (@dreamchasersnorway),

Porto

Porto je jednou z najstarších turistických destinácií Európy. Láka na svoje architektonické, umelecké a kultúrne bohatstvo v spojitosti s množstvom oddychovým zón a slávnym vínom.

Porto Foto: SHUTTERSTOCK
Porto, Portugalsko, loďky, lode, člny, more, dedina, domy, dovolenka, leto, cestovanie, gongoly Porto

Praha

Stovežatej dominuje hrad, no keď sa naň vyberiete, prejdite sa nenápadnou uličkou Nový Svet, o ktorej veľa ľudí nevie. Nájdete ju v údolí pod Loretou. Je plná malebných domčekov a zákutí. Alebo objavte park Nebozízek neďaleko Petřína, kde sa nachádza socha Karla Hynka Máchu, známeho českého básnika romantizmu. Jedným z najkúzelnejších miest Prahy je určite ostrov Kampa, uprostred ktorého je park s výhľadom na Smetanovo nábrežie s Karlovým mostom a Národným divadlom.

Príspevok, ktorý zdieľa Prague, Czech Republic (@prague.art),

Brusel

Pralinky, horúca čokoláda, wafle… Brusel nie je len nudným administratívnym mestom. Po „povinnej jazde“ – návšteve Cikajúceho chlapčeka sa vydajte dole ulicou Rue de L'etuve, ktorá vás dovedie na tamojšie najznámejšie námestie Grand Place, kde si pri dobrej káve môžete vychutnať výhľad na gotickú radnicu so sochou patróna Bruselu, svätého Michaela.

Príspevok, ktorý zdieľa Brussels Is My Home © (@brusselsismyhome),

Amsterdam

Zapozerajte sa na „druhý“ Amsterdam, ten, ktorý sa zrkadlí vo vodách kanálov. Navštívte Dom Anny Frankovej, kde toto židovské dievča písalo svoj denník počas 2. svetovej vojny. A na pookriatie zamierte do Múzea prostitúcie. V Štvrti červených svetiel nečakane objavíte starý kostol s malými domčekmi okolo, ktorý pôsobí ako ľalia medzi ružami.

m

Príspevok, ktorý zdieľa Nathanyel (@nathanyelbns),

Zdroj: Europeanbestdes­tinations.com; Aladyinlondon­.com; Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Visitbruges.be; Prague.eu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #romantika #Valentín