Tu už nenakúpite. Britské obchodné raje sa vyľudňujú a ulice sa menia na výklady okeníc

Srdcervúce fotky z britského mesta duchov ukazujú krutú realitu – tretina obchodov nielen na hlavnej ulici v Bursleme zíva prázdnotou. Dôvodom je rastúci objem online nákupov.

07.03.2018 07:00 , aktualizované: 13:00
debata (8)

Problém sa netýka len jedného či niekoľkých miest, podobne vyľudnené sú obchodné ulice po celej Británii. Obchodníci upozorňujú, že rýchly nárast internetového nakupovania, ale aj zvyšovanie nájmov a cien nehnuteľností, má za následok, že z kedysi čulých a rušných centier sa stávajú mestá duchov.

Nechodia tam ani domáci, ani turisti. Obeťami meniaceho sa prostredia sa tak následne stávajú tiež reštaurácie, puby, ale napríklad aj pobočky bánk.

Tieto neblahé skutočnosti sa v médiách objavili po tom, ako nedávno potvrdili finančné problémy hračkárska firma a predajca elektroniky a ohlásili masívne zatváranie svojich pobočiek v kamenných predajniach, kde pracovalo 5 500 zamestnancov.

Podobne reštauračný reťazec Prezzo, ktorý zamestnáva približne 4 500 pracovníkov, ohlásil spustenie záchranného plánu a v rámci neho zatvorenie približne tretiny svojich predajní. Analytici dokonca predpovedajú, že rok 2018 môže byť pre tento druh podnikania fatálnym.

Najhoršie z celej Veľkej Británie je podľa portálu Dailymail.co.uk na tom mesto Burslem v okrese Stoke-on-Trent. Tu je „odliv života“ obzvlášť zreteľný. Kedysi prosperujúca oblasť – postavená na bohatstve miestneho keramického priemyslu – teraz zíva prázdnotou a ulice lemujú okenice a zatvorené brány niekdajších obchodov.

Vedenie mesta sa usiluje tento stav zvrátiť a schválilo investíciu vo výške 10 miliónov libier do nových maloobchodných prevádzok. Miestni obyvatelia však hovoria, že pokiaľ sa nevykonajú rozsiahle zmeny, aby ľudia vyšli zo svojho komfortu a vrátili sa do obchodov a reštaurácií, veci sa nezmenia.

Zdroj: Thesun.co.uk; Dailymail.co.uk; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia