Na Košických slávnostiach vína sa predstaví 50 vystavovateľov

Priestory Katovej bašty a Dolnej brány v Košiciach sa od 6. do 8. septembra opäť premenia na vínne pivnice, v ktorých si priatelia pripijú na zdravie najlepšími vínami zo Slovenska i Európy.

04.09.2018 15:00
debata

Vyše 50 vystavovateľov predstaví počas Košických slávností vína 2018 nielen vína zo Slovenska i zo sveta, ale i lahodné panenské oleje, jedinečné pastrami či šťavnaté olivy a syry.

Slávnosti vína sa uskutočnia už po dvanástykrát a nebude chýbať ani program, ktorý doplní atmosféru tohto podujatia. Vo štvrtok a v piatok rozozvučí priestory Dolnej brány hudba Mariána Demetera.

V piatok 7. septembra sa o 17:00 pred Historickou radnicou stretnú zástupcovia mesta Košice a mesta Abaújszántó, aby si pripomenuli spoločnú históriu ukladania košických vín v pivniciach tohto maďarského mestečka.

Vínny deputát prejde až k Dolnej bráne, kde historické združenie Via Cassa priblíži dejiny vinárstva, a kde si návštevnívi podujatia budú môcť pochutnať na čerstvo vylisovanom mušte.

Tradície pripomenie aj folklórny súbor Rozmarija Prešov a chýbať nebude ani ohňovej šou divadelnej a šermiarskej spoločnosti Aramis.

V sobotu sa počas Šmolšou zabavia hlavne deti, po nich príde na rad košická skupina Shamrock Redheads, ktorá umocní historickú atmosféru Košických slávností vína írskymi melódiami. O 17:00 Richard Herrgott vyspovedá Petra Lipu a jeho hudobníkov v talkšou Košické víno.

V Katovej bašte sa vo štvrtok a v piatok predstavia Old School DJ s Markusom G a Tomášom Javnickým. V sobotu ich vystriedajú Groove DJ Collective a o 20:00 Klasik Band.

Vystavujúcich vinárov čaká aj súťaž vín, ktorá bude hodnotená v troch kategóriách – suché vína, ostatné vína so zvyškovým cukrom a sladké vína z vinohradníckej oblasti Tokaj.

Víťazov vyberie odborná porota, nad ktorou opäť prebral dohľad majiteľ vinotéky Villa Cassa Vladimír Čuchran. Špeciálnou kategóriou bude Ženské víno, ktoré vyberie námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová.

Návštevníci podujatia si budú opäť môcť kúpiť aj oficiálne víno mesta Košice – CASSAVITA, a to pri vstupoch do Katovej bašty a Dolnej brány. Z každej predanej fľaše poputuje jedno euro na obnovu Urbanovej veže.

Vstupné na Košické slávnosti vína bude 5,50 eura. V cene je zahrnutý pamätný sklenený vínový pohár, ktorý bude zároveň aj vstupenkou do Katovej bašty a Dolnej brány, a konzumné v hodnote tri eurá.

Oficiálnym platidlom festivalu budú žetóny v hodnotách 0,50 eura a 1 euro, ktoré bude možné zameniť si v žetónbankách rozmiestnených na oboch dejiskách festivalu.

Z organizačných dôvodov však nebude možné žetóny zameniť späť na hotovosť.

Dolná brána a Katova bašta budú spojené turistickým vláčikom, ktorý bude v pravidelných intervaloch premávať medzi oboma stredovekými lokalitami.

Otváracie hodiny budú na oboch miestach rovnaké: vo štvrtok a piatok od 16:00 do 22:00 a v sobotu od 14:00 do 22:00.

Kompletný program je dostupný na webovej stránke www.visitkosice.org ako i na udalosti na Facebooku Košické slávnosti vína 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Košice