Obyvatelia Dolného Kubína majú v centre mesta trate pre bežecké lyžovanie

Aj tento rok pripravilo mesto Dolný Kubín v spolupráci s dobrovoľníkmi z občianskej iniciatívy Tvoj Kubín pre milovníkov bežeckého lyžovania viac ako tri kilometre bežeckých tratí v centre mesta. Pre širokú verejnosť sú tak k dispozícii trate v areáli Kuzmínovo, na sídlisku Bysterec a Brezovec.

13.01.2019 13:31
debata

„V našom meste za posledné dni napadlo množstvo snehu, tak sme sa rozhodli, že občanom, ale aj návštevníkom mesta umožníme aktívne športovať aj niekoľko metrov od ich domov,“ povedal primátor mesta Ján Prílepok.

Takmer kilometrovú dráhu majú Dolnokubínčania aj priamo pod panelákmi na sídlisku Bysterec. „Pred pár rokmi sme prišli s nápadom pomôcť ľuďom, ktorí túto plochu využívajú. Zabezpečili sme techniku na úpravu dráhy. Ohlasy ľudí boli vynikajúce, tak sme sa rozhodli v tom pokračovať,“ vysvetľuje Peter Jonák z občianskej iniciatívy Tvoj Kubín.

Bežkárske trate sú pre verejnosť pripravené aj niekoľko desiatok metrov od historického centra v areáli Kuzmínovo, ktorý ponúka trate v celkovej dĺžke približne dva kilometre.

„Nachádzajú sa tu dráhy v štyroch úrovniach nad sebou a spoločne sú prepojené, takže sa dajú rôzne kombinovať. Trate sú upravované a vo večerných hodinách aj osvetlené do 22:00. Všetky majú začiatok pri chate Kuzmínovo,“ vysvetlil vedúci odboru dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu na Mestskom úrade Dolný Kubín Miroslav Kosmeľ.

Viac ako 250 metrov dlhá bežkárska dráha je aj priamo pod panelákmi pri bývalej Základnej škole Nemocničná na sídlisku Brezovec, ktorú taktiež spravili miestni dobrovoľníci. „Tento rok sme sa rozhodli skúšobne upraviť trať, ktorú obyvatelia v lete využívajú na behanie, “ dodáva Prílepok.

debata chyba
Viac na túto tému: #bežkovanie #Dolný Kubín