Z centra Prahy asi zmizne jedna z atrakcií - bicykle s 15 turistami a pivom

V širšom centre Prahy by v blízkej dobe mal začať platiť zákaz takzvaných pivných bicyklov, teda vozidiel servírujúcich alkohol skupinám turistov. Novinárom to oznámili zástupcovia magistrátu a Prahy 1, ktorá opatrenia iniciovala.

13.03.2019 12:30
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Beer Bike Prague (@beerbikeprague),

Vozidlá by v budúcnosti mali mať zákaz vjazdu buď do zóny, kam nesmú vozidlá nad 3,5 tony, alebo aj do širšej oblasti, kam môžu vojsť vozidlá vážiace do šiestich ton.

Prvá zahŕňa väčšinu Pražskej pamiatkovej rezervácie na území Prahy 1 a 2, druhá zasahuje aj do Prahy 4, 5, 6 a 7. O finálnom variante rozhodne magistrát, podľa optimistických odhadov by opatrenie mohlo začať platiť v polovici prázdnin.

Radca Prahy 1 pre dopravu David Skála (Praha 1 Sobě) uviedol, že česká legislatíva považuje tieto vozidlá za bicykle, takže aj v prípade centra mesta museli politici s magistrátom dohovoriť rovnaké riešenie, ktoré vlani zvolila Praha 7 na Letnej.

Spočíva v obmedzení vjazdu pre bicykle širšie ako 1,2 metra. Do tejto šírky sa bežní cyklisti bezpečne zmestia, pivné bicykle však nie.

Skála dodal, že zároveň nechceli zvyšovať množstvo značiek, čo je dôvod, prečo nadviazali opatrenia na zóny zákazu vjazdu pre nákladné vozidlá. Značenie tak bude možné iba doplniť na už existujúce značky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Beer Bike Prague (@beerbikeprague),

Pivné bicykle, na ktoré sa zmestí okolo 15 popíjajúcích turistov, považujú viacerí politici za prejav „alkoturizmu“, proti ktorému chcú bojovať.

Vedenie Prahy 1 aj magistrátu rieši tiež otázku tzv. vizuálneho smogu, teda neestetických prejavov komercie a turizmu v centre mesta. Do toho spadajú pivné bicykle, falošné veteránske autá či nelegálne reklama.

Magistrát dokončuje aj úpravu vyhlášky o pouličnom umení, ktorá by mala obmedziť napríklad osoby v obrích kostýmoch medveďov či ľudí s obťažujúcimi bublifukmi.

Pivné bicykle sú ďalšie z radu turistických atrakcií, na ktoré sa v posledných rokoch sťažujú obyvatelia centra mesta. Magistrát v minulosti pomocou zmeny zákona docielil zákaz dvojkolesových vozidiel segway, riešilo sa aj obmedzenie tzv. elektrokolobežiek, pripomínajúcich skôr mopedy, alebo bicyklov v niektorých peších zónach.

Problém s pivnými bicyklami sa dotkol aj iných európskych metropol, napríklad Amsterdam ich predvlani zakázal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Amit Jaiswal (@amit.jswl),

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #pivo #turizmus