Vianočné trhy v Bratislave sa začnú už v piatok. Chystajú novinky

V piatok 22. novembra otvoria v centre Bratislavy vianočný Hlavný trh, ktorý má byť na Hlavnom a Františkánskom námestí až do 22. decembra.

21.11.2019 13:55
debata

„Nový koncept vianočných trhov je zameraný na kvalitné, ekologické, bezpečné, ale i vizuálne atraktívne podujatie so sprievodným kultúrnym programom. Okrem toho bude Hlavný trh pomáhať ľudom a prírode a absolútnou novinku bude možnosť bezhotovostnej platby kartou a mobilom,“ informovalo hlavné mesto.

Usporiadanie stánkov má byť tento rok v novom prevedení. Jedlá a nápoje ľudia nájdu v stánkoch na Hlavnom námestí a program bude na Františkánskom námestí, kde umiestnia pódium.

Na trhu má byť rozmiestnených 76 stánkov, z toho jedna veľká pergola s tradičnými vianočnými pochúťkami a jedna veľká pergola s vianočnými nápojmi.

Občerstvenie doplní päť stánkov s jedlom na priamu konzumáciu, deväť stánkov s jedlom a grilom, 11 stánkov s nápojmi a balené potraviny budú v 15 stánkoch. V 24 stánkoch nájdu návštevníci darčeky a remeselné výrobky.

„Tradičný neziskový, dobročinný prvok vianočných trhov je pre nás rovnako dôležitý. V desiatich stánkoch sa počas Vianočného Hlavného trhu vystrieda 22 neziskových organizácií, ktoré budú prezentovať svoju charitatívnu činnosť,“ dodalo hlavné mesto.

Novinkou tohtoročných vianočných trhov má byť taktiež koncept „zero waste“, čiže snaha predchádzať vzniku odpadu. K dispozícií budú tri triediace stanice. Každá stanica má mať päť zberných 120 litrových nádob na kompostovateľný odpad, zmesový komunálny odpad, papier, plast a sklo.

Nádoby ako aj nakladanie s odpadom zabezpečuje firma Odvoz a likvidácia odpadu. Na každej stanici majú byť dvaja ľudia (brigádnici), ktorí dohliadnu na správnosť triedenia a usmernia návštevníkov, ktorý odpad, kam patrí.

Hlavné mesto prijalo aj niekoľko protipožiarnych opatrení. Dôležitým opatrením je vytvorenie protipožiarnej asistenčnej hliadky, ktorá bude dohliadať na bezpečnosť počas celého konania vianočného Hlavného trhu.

Okrem toho sú predajcovia stánkov povinní napríklad mať vo svojich stánkoch vhodné druhy funkčných hasiacich prístrojov.

Hlavné mesto vykoná aj protipožiarne kontroly všetkých stánkov a pripravilo pre predajcov školenie požiarnej bezpečnosti.

Vianočné trhy na Hlavnom námestí obohatí aj nová vianočná svetelná dekorácia. „Hlavné mesto tento rok investuje do vianočnej výzdoby približne rovnakú čiastku ako v minulom roku. Celkové náklady, ktoré zahŕňajú prepravu, montáž a prevádzku sa pohybujú okolo 57 800 eur,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vianočné trhy