Návštevnosť Múzea v Kežmarku oproti vlaňajšku poklesla o 41,8 percenta

Múzeum v Kežmarku počas letnej turistickej sezóny zaznamenalo pokles návštevnosti o 41,8 percenta oproti minulému roku, uviedla riaditeľka múzea Erika Cintulová s tým, že v tomto roku v rámci letných mesiacov máj až august prišlo 26.418 návštevníkov, pričom v roku 2019 to bolo 45.373 ľudí.

05.10.2020 13:00
kežmarok, nemeckí osadníci Foto:
Kežmarok (Käsmark) založili nemeckí osadníci ešte v polovici 13. storočia.
debata

Prepad návštevnosti bol spôsobený predovšetkým absenciou školských skupín a výpadkom vyhľadávaných podujatí, ako boli v predchádzajúcom období naše známe Rozprávky na hrade a tradičné večerné divadelné predstavenia Krvavé dejiny, vysvetlila Cintulová.

Z návštevníkov podľa nej jednoznačne prevažovali Slováci, pričom percentuálne počet zahraničných návštevníkov v porovnaní s domácimi tvorí vyše desiatich percent. Na prvom mieste v rámci zahraničných turistov jednoznačne dominovali Česi, potom Poliaci, Maďari, Nemci a návštevníci z ďalších krajín.

Z dôvodu koronakrízy sme všetky naše expozície a výstavy museli zatvoriť, respektíve zrušiť. Tento krok mal dosah na pokles tržieb.

Chod múzea sa však nezastavil, dodala Cintulová s tým, že počas tohto obdobia sa intenzívnejšie venovali odbornej práci – inventarizácii zbierok, evidencii zbierok v systéme ESEZ či vedecko-výskumnej práci.

Navyše od februára reinštalovali expozíciu Meštianska bytová kultúra na Spiši v meštianskom dome na Hlavnom námestí.

Riaditeľka priblížila, že z hľadiska rekonštrukcie v minulom roku obnovili už spomínaný meštiansky dom na Hlavnom námestí č. 55, kde vymenili okná, strešnú krytinu, vykurovacie telesá a kotol a urobili aj reštaurátorské práce na zachovaných kamenných stĺpoch.

V predchádzajúcich rokoch sa v dvoch etapách urobili rekonštrukčné práce v hrade, za čo sme v minulom roku získali hlavnú cenu v oblasti sanovaná historická budova. Cenu udelila komora renomovaných architektov na Slovensku, dodala Cintulová.

V súčasnosti sa na Kežmarskom hrade realizujú umelecko-remeselné práce prvá etapa na obnove kamenných pilastrov v barokovej kaplnke. Práce ukončia do konca roka 2020.

Ako ďalej ozrejmila riaditeľka, v budúcnosti plánujú ešte rekonštrukciu pivničných priestorov v severozápadnom trakte hradu, kde by mali byť nové expozície a prednášková miestnosť.

Múzeum v Kežmarku má vo svojej správe hrad, dva meštianske domy v centre mesta a baštu mestského opevnenia. Všetky objekty múzea, s výnimkou bašty, ktorá slúži ako depozitár múzea, sú otvorené celý rok.

Počas sezóny sú tieto objekty sprístupnené pre turistov od pondelka do nedele od 9.00 do 16.30 h, mimo sezóny od pondelka do piatka od 9.00 do 15.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #kežmarok