Chorvátov po zemetrasení znervózňujú desivé prepadliská

Oblasť asi 40 kilometrov juhovýchodne od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb je posiata desiatkami kruhových prepadlísk najrôznejších veľkostí. Objavili sa po ničivom zemetrasení so silou 6,4 stupňa, ktoré spôsobilo smrť siedmich ľudí aj rozsiahle materiálne škody, píše agentúra AP.

21.03.2021 07:00
debata

Vedci sa schádzajú do dediny Mečenčani a ďalších obcí v riedko osídlenej oblasti, aby tieto geologické útvary riadne preskúmali.

„Ide o takzvané zosuvové závrty, ktoré sa objavili v dôsledku špecifického geologického zloženia tejto oblasti. Pôda tu spočíva na vápencovom podloží silne nasýtenom povrchovou vodou,“ hovorí geológ Josip Terzić z chorvátskej geologickej služby.

Výskyt nových dier po silnej seizmickej aktivite nie je neobvyklý, pre miestnych obyvateľov je napriek tomu udivujúci ich vysoký počet aj rýchlosť, s akou po zemetrasení z 29. decembra vznikli. Za posledné dva mesiace ich napočítali okolo stovky.

Podľa geológov zemetrasenie urýchľuje proces vytvárania prepadlísk, ktorý by inak trval mnoho rokov či dekád. Vedci podľa Terzića plánujú použiť rôzne metódy na posúdenie činnosti tunajších podzemných vôd i ďalších geologických charakteristík.

S agentúrou hovoril Terzić pri rozsiahlom závrte, ktorý bol podľa neho 15 metrov hlboký a rovnako široký. Niektoré vznikli hneď pri ľudských obydliach, čo úrady prinútilo vydať varovanie.

Učiteľ z dediny Mečenčani Nenad Tomašević hovorí, že už je toho príliš. „Samo zemetrasenie bolo dosť nepríjemné, mierne povedané. A potom sa začali objavovať tieto diery,“ uviedol Tomašević, ktorý sa musel nasťahovať k susedom po tom, čo sa jedna taká jama objavila u neho na dvore.

„Odborníci hovoria, že tieto závrty by sa časom vytvorili tak či tak, ale zemetrasenie zohralo úlohu akéhosi katalyzátora, ktorý celý proces urýchlil,“ dodal.

Zhruba tri mesiace po katastrofe najpostihnutejšie oblasti stále zápasia s následkami skazy spôsobenej otrasmi pôdy.

Mnoho domov v hlavnom meste regiónu Petrinji je stále v troskách či sú poloopustené. Miestnych znervózňujú občasné následné otrasy, z ktorých niektoré boli silnejšie ako štyri stupne.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Chorvátsko