Košická zoo napriek výpadku zo začiatku roka už dosiahla vlaňajšiu návštevnosť

Zoologická záhrada Košice už v prvých dňoch októbra dosiahla vlaňajšiu celoročnú návštevnosť. Od začiatku roka do jej areálu zavítalo takmer 219.000 návštevníkov.

15.10.2021 13:00
debata

Tento výsledok považujeme za úspech najmä preto, že zoologická záhrada bola zatvorená v tomto roku 105 dní v kuse.

Najskôr to bolo od 7. januára do 10. februára z dôvodu vtáčej chrípky. Následne od 11. februára do 19. apríla sme boli nútení zatvoriť brány pre verejnosť z dôvodu protipandemických opatrení. Vlani nás covid zatvoril tiež, ale len na 40 dní, uviedol riaditeľ zoo Erich Kočner.

Z pohľadu návštevnosti patrili k najlepším letné mesiace vrátane júna. Do zoo v tomto období prišlo viac ako 160.000 návštev­níkov. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zoo zaznamenala výrazne menej zahraničných návštevníkov, ich počet klesol asi o polovicu. Z nich najväčšie zastúpenie mali českí turisti, potom maďarskí, ukrajinskí a poľskí.

Ako ďalej informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová, už tradične lákali návštevníkov mláďatá. V tomto roku zabodovali štvorčatá belaní tundrových, päť surikát, mláďatá makaka magota, ale aj antilop a pštrosov nandu. Stálej obľube sa teší dvojica medvieďat Filip a Máša zachránených z voľnej prírody v roku 2020. S veľkým záujmom sa stretli aj leopardy čínske.

V týchto dňoch je najväčšou atrakciou pre návštevníkov jelenia ruja. Impozantný samec dáva mohutným hlasom najavo svoju vládu nad háremom samíc. Úplne inak sa ozýva iný druh jeleňa wapiti sibírsky, ktorý láka samice pískaním.

Zoo sa aktuálne pripravuje na otvorenie environmentálneho vzdelávacieho centra ZooDom na Mojmírovej ulici. V časti Altaj zase pribudnú dve voliéry pre nových obyvateľov tejto oblasti, a to líšky korzak.

V súčasnosti zoo chová 1500 zvierat v 300 druhoch. Mimoriadnu pozornosť si zaslúžia zvieratá, ktoré sú už v prírode vyhynuté. K takým patrí priamorožec šabľorohý, ktorého Zoo Košice úspešne odchováva. Spomedzi vtákov je to napríklad bažant pestrý, ktorý nebol pozorovaný v prírode už 20 rokov, doplnila Malešová.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOO Košice