Paríž – luxus a najznámejšie pamiatky

11.10.2022 00:00
Pariz, BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Víťazný oblúk - tu začína slávny parížsky bulvár Avenue des Champs-Elysees.

Luxus, móda, mesto lásky či bohémy, najnavštevovanejšie pamiatky aj najkrajšie historické budovy sveta, najznámejšie múzeá a vína a jedlo pre ozajstných gurmánov. Nie náhodou je Paríž najnavštevovanejším mestom našej planéty.

Je Eiffelova veža najznámejšou stavbou našej planéty? Keď ju Gustave Eiffel dokončil, jeho kritici tvrdili, že jej jediným pozitívom je výhľad z veže – lebo z neho nevidieť samotnú Eiffelovu vežu. Roky, možno desaťročia trvalo, kým si Parížania na svoj nový symbol zvykli a pochopili, že Eiffel svojou stavbou vytvoril ikonu moderného Francúzska. Dnes ju ročne navštívi sedem miliónov turistov.

Paríž počas najromantickejšieho ročného obdobia. Foto: BUBO
Pariz, BUBO, pr, nepouzivat Paríž počas najromantickejšieho ročného obdobia.

Nemenej ikonický je aj Víťazný oblúk na skok od Eiffelovky, vztýčený na slávu Napoleona Bonaparteho naozaj splnil svoj cieľ. Prispel k vytvoreniu obrazu Napoleona ako dôstojného nasledovníka rímskych cisárov. Dnes je vo svete známejší ako rímske originály. Ohúri detailmi a ozdobeniami, ktoré z neho robia architektonický skvost a poukazujú na bohatú a nesmierne zaujímavú históriu Francúzska. Tá sa spája aj s Námestím revolúcie (Place de la Concorde) s magickým obeliskom. Fanúšikovia športu ho vídajú každý rok počas veľkého finále poslednej etapy Tour de France. Ústi sem aj avenue Chámps-Élysées. Pozdĺž širokých chodníkov lemovaných stromami sa nájdu luxusné obchody, výkladné skrine svetový značiek, reštaurácie či vinárne lákajúce najmä turistov.

Tipy na Paríž vás posunú bližšie k poznaniu tohto krásneho mesta.

Asi žiadne mesto sveta vás nepohltí slávou svojej architektúry tak ako Paríž. V tunajšom Panteóne, ktorý krásou nijakou nezaostáva za tým rímskym, sú pochovaní Marie Curie, Rousseau, Voltaire, Victor Hugo, Alexandre Dumas či Émile Zola. Každé meno posúvalo hranice ľudského poznania a kultúry o krok ďalej.

Popri Sorbonne, jednej z najznámejších univerzít sveta, sa dostanete k Notre Dame, ktorý pred rokmi zachvátil požiar, a dnes Paríž uvažuje, či ho obnoví v pôvodnej kráse, alebo jeho vzhľad posunie smerom k moderne. Nádhernou zostáva aj biela a cukrová bazilika Sacré. Tamojšie záhrady ponúkajú tiež jeden z najkrajších výhľadov na mesto a úžasnú zábavu v podaní miestnych pouličných umelcov.

Krása mesta Paríž sa ukrýva aj v najmenších... Foto: BUBO
Pariz, Bubo, pr, nepouzivat Krása mesta Paríž sa ukrýva aj v najmenších detailoch.

Fanúšikovia umenia nebudú chcieť z Paríža odísť. Môžu si tu dopriať operné predstavenie v úžasnom Palais Garnier a v meste nájdu toľko múzeí, že na ich samotnú prehliadku by potrebovali mesiac. Ak si treba vybrať jedno, môže to byť Louvre – nielen kvôli ikonickému obrazu Mona Lisa či obrazu Sloboda vedie ľud na barikády – alebo galéria impresionistov v Museé d’Orsay. Alebo vás zlákajú sochy Augusta Rodina do múzea venovanému tomuto veľkému umelcovi?

Ak ste fanúšik histórie, neobíďte Invalidovňu, kde sa ponoríte do sveta Napoleona Bonaparteho. Jeho a jej veľkosť vám vyrazí dych. Lebky a kosti predkov Parížanov si môžete pozrieť v Katakombách. Samozrejme, len ak netrpíte klaustrofóbiou. Pre výlet z Paríža sa zasa ponúka možno najkrajší zámok planéty – Versailles s najkrajšími záhradami na svete. Kopíroval ich celý svet, ale originál je len jeden.

Vyhlaď na modernú mestskú štvrť La Defense. Foto: BUBO
Pariz, BUBO, pr, nepouzivat Vyhlaď na modernú mestskú štvrť La Defense.

Za moderným Parížom zamierte do La Défense, pozrite si Víťazný oblúk 21. storočia a džungľu futuristickej architektúry zo skla a ocele. Alebo sa vyvezte mrakodrap Montparnasse, z ktorého je vôbec najkrajší výhľad na nočnú vysvietenú Eiffelovu vežu. Tú by ste si mali vychutnať aj v rámci plavby po Seine.

A aká by bola návšteva Paríža bez ochutnania pravých francúzskych špecialít. Či už to bude niečo jednoduché ako dlhočízna bageta či sladký croissant, alebo uprednostníte slimáky, žabie nožičky, ustrice a jeden z množstva skvelých aj nevoňavých francúzskych syrov.

Spôsob ako spoznať metropolu Francúzska za jeden deň nájdete v našom samostatnom blogu Paríž. Mesto v sebe totiž skrýva oveľa viac. Najznámejšie pamiatky, unikátnu atmosféru, vôňu syra či čerstvého pečiva v centre mesta i okrajových častiach. Hlavné mesto Francúzska bude vždy len napredovať a ponúkať čoraz viac pre svojich návštevníkov.

chyba