Najfarebnejšie sídlisko majú v Kyjeve. Je to krása alebo gýč?

Pestrofarebné domy vyzerajú na fotkách ako dokonalá stavba z lega, no ešte krajší je na nich pohľad priamo z ich ulice. Kým nebol Kyjev pod paľbou ruskej armády, toto minimestečko vyzeralo ako rozprávková krajina snov.

01.03.2023 06:00
Comfort Town, Kyjev, Ukrajina, mesto, domy,... Foto:
Comfort Town
debata (11)

Comfort Town, domov pre viac ako 20 000 ľudí, je prvým obytným komplexom na Ukrajine založeným na princípe blokovej zástavby.

Je skvelým príkladom, ako sa bývalé priemyselné územie dá zmeniť na dobré životné prostredie, čím sa zvýšil aj status okresu ako celku.

Farebné mesto v ukrajinskom Kyjeve, rozprestierajúce sa na 40 hektároch, bolo navrhnuté tak, aby rozžiarilo bývalé sivé sovietske budovy z 50. a 60. rokov minulého storočia.

Malebné siluety budov, prepracované dispozície bytov a nádvoria určené výlučne pre chodcov sa stali štandardom triedy komfortu v ukrajinskej rezidenčnej výstavbe.

Vďaka koncepcii mestského bloku je územie sídliska rozdelené na dva typy: ulice, ktoré umožňujú motorovú dopravu, a nádvoria umiestnené vo vnútri blokoch, ktoré sú doplnené o detské ihriská, lavičky a uličky na prechádzanie.

Na tieto vnútorné nádvoria nesmú vchádzať motorové vozidlá, s výnimkou vozidiel záchrannej služby, ktoré môžu využiť rozšírené priechody vydláždené trávovou dlažbou.

lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Žiadne Rusko? Kdeže! Biznis je biznis: Európske aerolínie našli spôsob, ako obnoviť lety do Ruska

V podmienkach obmedzeného rozpočtu architekti odviedli pozoruhodnú prácu a vytvorili budovy jednoduchých geometrických tvarov a plochými fasádami. Ich typickým poznávacím znamením, no aj nevýhodou je, že im chýbajú balkóny. Byt sú však ozvláštnené francúzskymi balkónmi a systémom posuvných okien.

Tvorcovia kládli dôraz na iné oblasti. Rôznym natočením a výškou dvojitých striech vytvorili zaujímavé siluety. Rôzny počet podlaží budov – od 2 do 16 poschodí – vytvára malebný obraz každej ulice.

No to, čo z tejto štvrte robí absolútny unikát, sú farby. Práve pestré odvážne riešenie – fasád aj striech – je poznávacím znamením kyjevskej časti Comfort Town.

Obytný komplex Comfort Town zahŕňa Akadémiu moderného vzdelávania so 160-miestnou materskou školou, 140-miestnou základnou školou a 600-miestnou strednou školou A+.

Súčasťou obytného komplexu je aj maloobchodný komplex s rozlohou 4 500 m2 so supermarketom, fitness komplex s rozlohou 4 600 m2 s tromi bazénmi a telocvičňami, komplex vonkajších športovísk s rozlohou 1,5 hektára, kaviarne, obchody a kancelárie na nižších poschodiach bytových domov, 22 detských ihrísk s vlastnou údržbou.

Nachádza sa tu aj obnovený park s trvácnymi stromami, sochami a fontánou.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami Rovinj, chorvátsko, more Čítajte viac Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci? Atlantída Čítajte viac Desivá predpoveď: Cunami na 100 % zmetie mnohé európske mestá. Na útek máte 20 minút

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #Kyjev #mesto #Ukrjina #sídlisko