Dušanbe, Toronto či Oslo: 8 miest, ktoré zmenili svoje názvy

Občas sa to stáva, Barma sa zmenilo sa Mjanmarsko, Macedónsko sa premenovalo na Severomacedónsku republiku. Rovnako sa menia aj názvy miest. Mená, ktoré sme roky poznali, zanikli alebo sa pozmenili a celý svet si musí zvykať na nové pomenovania.

20.03.2023 06:00
debata

Dôvody zmien sú pritom rôzne – zmena režimu či mentality, ktorá vedie k významnej zmene značky alebo návrat k historickému menu, píše Mental Floss. Aj niektoré z najznámejších miest sveta prešli minimálne jednou zmenou názvu. Nové mená často poukazujú na zmeny ľudí pri moci alebo odkazujú na konkrétnu osobu. Tu je osem miest, ktoré boli kedysi známe pod inými názvami.

Dušanbe, Tadžikistan

V roku 1929 sa najväčšie mesto Tadžikistanu premenilo z Dušanbe na Stalinbad na počesť Josifa Stalina. Zmena názvu však trvala krátko. V roku 1961 sa mesto vrátilo späť k svojmu pôvodnému názvu ako súčasť regionálnej destalinizačnej iniciatívy.

Hočiminovo mesto, Vietnam

Saigon sa stal Hočiminovým mestom v roku 1975, keď sa po skončení vietnamskej vojny pripojil k provincii Gia Dinh vo Vietname. Mesto dostalo meno po predchádzajúcom komunistickom premiérovi, nový názov mal predstavovať úspech severu. Mnoho ľudí však mesto stále označuje jeho pôvodným názvom.

Mumbaj (Bombaj), India

Mesto predtým známe ako Bombaj sa oficiálne stalo Mumbajom v roku 1995, keď sa k moci dostala politická strana Šiv Sena. V slovenčine však stále používame názov Bombaj. Strana Šiv Sena vnímala slovo Bombaj ako pozostatok britského koloniálneho dedičstva a Mumbaj bol len jedným z mnohých miest v krajine, ktoré dostali nebritské meno.

Hočiminovo Mesto
Bombaj, India.
+4Palác Topkapi, Istanbul, Turecko

Istanbul, Turecko

Konštantín Veľký pôvodne dal hlavnému mestu Východorímskej ríše názov Konštantínopol alebo „mesto Konštantína“. Mesto malo tento názov alebo jeho variácie aj potom, čo ho v roku 1453 dobyli Osmani. Formálne sa premenoval na Istanbul v roku 1930, krátko po vytvorení Tureckej republiky.

Oslo​, Nórsko

Požiar zničil mesto Oslo v roku 1624, za vlády kráľa Kristiána IV. Keď bola osada prestavaná, kráľ Christian IV. trval na premenovaní najväčšieho nórskeho mestského centra po sebe a nazval ho Christiania (z ktorej sa neskôr stala Kristiania). V roku 1925 sa obnovil pôvodný názov mesta na Oslo.

New York, Spojené štáty americké

Je ťažké si predstaviť Big Apple ako niečo iné ako New York City. No v 17. storočí, keď sa Holanďania usadili na južnom Manhattane, svoje územie nazvali Nieuw Amsterdam (Nový Amsterdam). V roku 1664 získali pôdu Briti a premenovali ju na New York po vojvodovi z Yorku.

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum Čítajte viac Citybreak od 20 eur: Londýn, Barcelona, Rím... Toto sú najpredávanejšie destinácie slovenských cestovateľov

Toronto, Kanada

Keď sa Briti v roku 1793 usadili v regióne Toronto, zmenili názov územia z Toronta na York na počesť vojvodu z Yorku. Krátko nato však obyvatelia začali žiadať o vrátenie názvu rastúceho mesta späť na Toronto. To sa nakoniec aj podarilo v roku 1834.

Petrohrad, Rusko

V roku 1914 – na začiatku prvej svetovej vojny – sa Sankt-Petersburg (tiež známy ako Petrohrad) stal Petrogradom (Petrohradom), pretože pôvodný názov mesta bol považovaný za „príliš nemecký“. V roku 1924 bolo mesto po smrti Vladimíra Lenina nakrátko premenované na Leningrad. V roku 1991 sa vrátilo k pôvodnému názvu.

Apúlia Paolo Giordano Čítajte viac Jedno z najkrajších miest Talianska núka 30 000 za presťahovanie, zmeníte si trvalý pobyt? Perth, Austrália, cyklista, bicykel, bicyklovanie, most Čítajte viac Načo Dubaj dováža piesok a ktorých 18 krajín nemá žiadnu rieku? 5 neuveriteľných faktov o svete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mená #mestá #názov