Na dokončenie obnovy kaštieľa v Žarnovici treba ešte 1,24 milióna eur, pomôcť môžu len externé zdroje

Dokončenie kaštieľa v Žarnovici závisí od získania grantov či dotácií z externých zdrojov. Do jeho obnovy sa doteraz investovalo už približne 800 000 eur, no na jeho dokončenie treba ešte asi 1,24 milióna eur, uviedla primátorka mesta Alena Kazimírová.

19.08.2023 13:00
debata

„Naša zatiaľ posledná žiadosť smerovala na ministerstvo kultúry, kde sme chceli z programu Obnovme si svoj dom získať 950 000 eur. Podporu sme nedostali,“ konštatovala primátorka. O získanie peňazí na dokončenie kaštieľa sa chcú snažiť neustále.

Pôvodne vyčíslené náklady na dostavbu tejto národnej kultúrnej pamiatky hovorili o asi 800.000 eurách. Vlaňajšie enormné zvýšenie cien stavebných materiálov zvýšilo predpokladanú cenu stavby o tretinu.

„Naposledy sme tam minulý rok zrealizovali obnovu schodov v interiéri. Súčasne bol opravený aj oporný múr pred kaštieľom,“ uviedla primátorka. Celkové náklady na túto rekonštrukciu boli vo výške 54 000 eur, z toho 25 000 eur získali od Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, 18 000 eur z ministerstva kultúry a zvyšok bol financovaný z rozpočtu mesta.

Podľa Kazimírovej v interiéri na troch poschodiach objektu treba vykonať ešte množstvo prác. „Navyše, ďalšie financie budú potrebné na vybavenie kaštieľa nábytkom a iným potrebným mobiliárom,“ pripomenula.

Mesto počíta, že na prízemí kaštieľa by mala byť zriadená knižnica s kaviarňou s výhľadom na mesto a tiež turistické informačné centrum. Na poschodí by mali vzniknúť reprezentačné priestory mesta a nad nimi sa plánuje zriadiť stála expozícia a galéria, ktorá bude slúžiť aj na krátkodobé výstavy. Po roku 1989 dlhodobo nevyužívaný objekt zmenil niekoľkokrát vlastníka.

V rokoch 2011 a 2012 bolo predchádzajúcim vlastníkom zrealizované len statické zabezpečenie oporného múra. Mesto, ako neskorší vlastník, vykonáva kompletnú rekonštrukciu od roku 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštieľ v Žarnovici