Máte obmedzený rozpočet? Tu je 60 najlacnejších miest Európy, kde dovolenka bude krásna a lacná

Cestovná horúčka po obnovení normálneho života po pandémii pokračuje aj v roku 2024 a údaje naznačujú nárast počtov domácich aj zahraničných dovolenkových ciest. Tie však idú ruka v ruke so zvýšením nákladov na hotely a dopravu.

19.02.2024 06:00
Plovdiv, Bulharsko, cestovateľka, mapa,... Foto:
Plovdiv
debata

Stále je však možné urobiť si dostupnú dovolenku, či už plánujete cestovať poblíž bydliska alebo aj ďalej.

Objavte najlacnejšie mestá v Európe, ktoré môžete navštíviť v roku 2024, a začnite plánovať svoju ďalšiu dovolenku v Európe už dnes.

Jednou z najväčších výhod dovolenky v Európe je jednoduchosť cestovania. Starý kontinent je relatívne zhustený atrakciami aj plážami.

Ak cestujete autom alebo vlakom, ľahko prejdete tri aj viac krajín za jeden deň, vďaka čomu si budete môcť užiť pestrejšiu dovolenku.

Index životných nákladov - najdrahšie mestá 2023
Video
Zdroj: Pixabay.com

Najlacnejšie európske mestá

Nie je prekvapením, že mestá na Balkáne sa ukázali ako cenovo najdostupnejšie. Priština, hlavné mesto druhej najmladšej krajiny na svete, Kosova, sa umiestnilo na prvom mieste – má cenovo najdostupnejšie ubytovanie, reštaurácie aj dopravu.

Na ďalších dvoch miestach sa umiestnilo severomacedónske Skopje, o ktorom sa hovorí, že má najstarší bazár na Balkáne, a bosnianske Sarajevo, kde sa osmanské mešity striedajú s rakúsko-uhorskou architektúrou.

Alebo sa vyberte do miest ako Sofia a Plovdiv v Bulharsku či Kluž v Rumunsku.

V zozname dostupných miest Európy sa ocitli aj destinácie, ktoré môžu prekvapiť. Rozvíjajúca sa Tirana v Albánsku a staroveké Atény v Grécku sú napríklad veľmi cenovo dostupné, pokiaľ ide o hľadanie ubytovania, ale menej, pokiaľ ide o náklady na jedlo. V tomto súboji Tirana však nad metropolou Grécka vyhráva.

Najbezpečnejšie mestá
Video
Zdroj: Pixabay.com

Pre milovníkov španielskej kultúry je tu výhodná Sevilla, domov najväčšej gotickej katedrály na svete a producenta najšťavnatejších pomarančov. V Andalúzii je síce ubytovanie drahé, ale jedlo a najmä pitie je stále veľmi dostupné.

Naopak, katalánske mesto Girona a obľúbená španielska Malaga pri mori vynikajú svojimi pobytmi za vysoké ceny.

V Seville je to podobné ako v hlavnom meste Chorvátska. Pokiaľ ide o najmenej cenovo dostupné chorvátske mesto, vyhráva prístavný Dubrovník.

Ak chcete šetriť, vyhnite sa severu Francúzska. Jesť a piť v elegantných uliciach Štrasburgu váš dovolenkový rozpočet rýchlo vyčerpá.

Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz

Top 60 aktuálne najlacnejších miest v Európe

Uvažujete o rezervácii dovolenky v niektorom európskom meste? Tu je zoznam najlacnejších miest, ktoré by ste mali zvážiť, ak nemáte bezodný rozpočet.

Rebríček sú založený na výsledkoch hodnotenia nákladov na ubytovanie, jedlo, pitie a dopravu. Každý prvok má hodnotenie od 1 (najlacnejší) do 6 (najdrahší).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Európa