Rezort Piešťany zaznamenal vlani menej prenocovaní, ale nárast tržieb

V ubytovacích zariadeniach v členských samosprávach oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany strávili návštevníci v minulom roku 561 444 nocí, čo je o 2,5 percenta menej ako v roku 2022. Slovenské liečebné kúpele Piešťany poskytli až 61 percent z celkového počtu prenocovaní. Priemerný počet prenocovaní v piešťanskom okrese je 5 nocí, pričom v Trnavskom kraji bola priemerná dĺžka prenocovania 3,4 noci.

05.03.2024 14:00
Piešťany, kúpele Foto:
Kúpele Piešťany
debata

„O väčšinu prenocovaní v piešťanskom okrese sa postarali domáci návštevníci, ktorých podiel na celkovom počte bol až 63,5 percenta. Zahraniční návštevníci tvorili 36,5 percenta prenocovaní,“ uviedla výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany Tatiana Nevolná.

Najsilnejším obdobím v Piešťanoch sú podľa nej letné prázdniny, konkrétne mesiac august, hneď po ňom júl. Najslabším obdobím je začiatok roka, najslabším mesiacom je január a po ňom aj február.

Príčin poklesu počtu prenocovaní je podľa Nevolnej viac. „V roku 2023 sme sa všetci prestali obávať pandémie a cestovania po svete. Väčšina domácich strávila dovolenku v zahraničí a vynahradila si tak takmer tri roky strávené doma. Zároveň sa s nárastom cien stávame cenovo porovnateľní s dovolenkami v zahraničí. V októbri sa začal vojnový konflikt v Izraeli, ktorý predčasne pozastavil priame letecké spojenie Tel Aviv – Piešťany,“ vyrátala niekoľko dôvodov poklesu počtu prenocovaní v piešťanskom regióne.

Oproti roku 2022 zaznamenali v regióne Piešťan nárastu tržieb v cestovnom ruchu, pričom tržby zahraničných návštevníkov tvorili 44,63 percenta a tržby domácich návštevníkov 55,37 percenta z celkových tržieb okresu.

Predseda predstavenstva Rezortu Piešťany Michal Bezák v tejto súvislosti upozornil, že v prepočte na počet návštevníkov prinášajú viac peňazí do regiónu návštevníci zo zahraničia.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany spája subjekty cestovného ruchu v piešťanskom regióne – kúpele, mesto, hotely, reštaurácie, obce. V partnerstve sú všetci členovia silnejší, než by boli samostatne.

Spoločný postup umožňuje propagovať celý región ako jednu destináciu, čo je dôležité pre cestovný ruch, a tým aj pre rozvoj regiónu. V súčasnosti má 33 členských organizácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #kúpele Piešťany