Top 6 ostrovov Chorvátska: Najslnečnejší, najzelenší... Vyberte si!

Chorvátsko je stále medzi top destináciami, kam si chodia Slováci užiť more a slnko. Rolu zohráva neveľká vzdialenosť, stále príjemné ceny a kultúrna či jazyková blízkosť. Ako si ale vybrať z toľkých krásnych miest na dovolenku len jednu?

12.06.2019 07:00
debata (3)

Krajina omývaná Jadranom nádherné kamienkové pláže takmer pozdĺž celého pobrežia, no ak túžite po nových zážitkoch, opustite pevninu a zamierte na ostrov. Chorvátsko ich má vyše 1000, píše Chartercroatia a aj keď nie všetky sú obývané, stále je ich veľa, ktoré pozývajú na návštevu. Tu je niekoľko, ktoré vás istotne nesklamú.

Hvar

Začnime azda najznámejším. Hvar – podľa Wikipedia zo starogréckeho slova pharos, čo znamená ostrov – nájdete ho v centrálnej Dalmácii, teda na juhu krajiny.

Najdlhší ostrov Jadranského mora poteší každého, jeho ponuka je skutočne rozmanitá – kúpanie v jeho malebných zátokách, bicyklovanie po vínnych trasách Starého Gradu, vychutnávanie mestského ruchu v meste Hvar či pokojné prechádzky k útesom Sv. Nedilja.

Znamenitý výhľad na Hvar a Pekelné ostrovy na začiatku Hvarskej zátoky ponúka aj Hvarská pevnosť zo 16. storočia.

A ostrovu Hvar patrí ešte jedno prvenstvo – je to najslnečnejšie miesto Chorvátska, za rok sa tu z hrejivých lúčov tešia priemerne vyše 2700 hodín.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Croatia Good Vibes (@croatiagoodvibes),

Brač

Tretí najväčší ostrov krajiny sa pýši vrchom Vidova gora (vysokou 778 metrov), ktorý je najvyšším bodom Dalmátskych ostrovov. Na jeho úpätí sa rozprestiera mestečko Bol známe jednou z najkrajších pláží celého Jadranu.

Zlatni rat je romantický kamienkový mys z ostrovnej strany strážený borovicovým lesíkom. Tento „jazyk“ však nikdy nie je rovnaký ako bol včera, svoj tvar aj veľkosť mení pôsobením morského vetra.

Každý Slovák si toto miesto spája so spisovateľom Martinom Kukučínom, ktorý tu pôsobil ako lekár a opisoval bračské prostredie.

Ostrov preslávil okrem iného aj tamojší biely kameň, ktorý sa použil na stavbu Diokleciánovho paláca v Splite, ale napríklad aj Bieleho domu vo Washingtone.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dalmatia on my Mind (@dalmatia_onmymind),

Pag

Piaty najväčší chorvátsky ostrov sa nachádza neďaleko Zadaru je známy predovšetkým svojím kulinárskym umením a najmä delikátnym syrom. Ak sa spýtate hociktorého Chorváta, kde majú top syr, odporúča Pag.

Biely produkt má totiž špecifickú príchuť tymiánu, rozmarínu a šalvie, ktorými sa vo veľkom kŕmia tamojšie ovce, píše Wikipedia.

Pažský syr v kombinácii s miestnym lahodným vínom je dokonalým spoločníkom na dlhé večery pri zapadajúcom slnku na pláži.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pag, island Pag, Croatia

Príspevok, ktorý zdieľa Croatia from above (@croatia.from.above),

Vis

Tento ostrov je synonymom dobrodružstva. Kryštáľovo čisté more, pekné pláže a množstvo prírodných krás nad aj pod vodou. Vis láka najmä milovníkov potápania, ktorí tu môžu obdivovať široké spektrum podmorského života.

Zátoku Stiniva obklopenú dramatickými útesmi s nádhernou plážou dokonca ocenili aj mnohé cestovateľské portály a pravidelne sa umiestňuje na popredných priečkach rebríčkov top pláží.

Ďalšou celosvetovo známou atrakciou sú miestne jaskyne – Modrá či Zelená.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A massive walk down the cliffside, but worth every minute to swim in this beauty #vis #croatia #travel #wanderlust

Príspevok, ktorý zdieľa Jas (@oh_theplaceswevebeen),

Korčula

Aj keď slovenskému uchu môže znieť jeho názov úsmevne, na tomto dalmátskom ostrove, južne od Hvaru, nájdete – úplne seriózne – najlepšie umenie v širokom okolí. Najmä v rovnomennom mestečku, s príjemnou architektúrou a útulnými uličkami.

Okrem umenia sú tu aj stále živé dejiny. Na Korčuli môžete navštíviť napríklad aj rodný dom Marca Pola.

Mljet

Na ôsmom najväčšom a zároveň najzalesnenejšom ostrove krajiny zažijete skutočné stretnutie s prírodou. Nachádza sa tu národný park veľký viac ako 50 kilometrov štvorcových, kde si vychutnáte pravú chorvátsku zeleň.

Vápencové zloženie je dobrým základom pre jaskyne a krasové útvary. Najznámejšia je Odysseova jaskyňa a Movriča, ktorá sa tiahne podzemím celý kilometer.

Okrem mora a pláží sa Mljet môže pochváliť aj dvoma jazerami – Veľkým a Malým. Obe sú pomerne hlboké (30 a 50 metrov) a vznikli ako krasové doliny zaliate morom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nous voilà sur l’île de Mljet, où plutôt dans les Caraïbes.. j’ai un doute la j’avoue.. on en parle de la couleur de l’eau ? je précise qu’il n’y a absolument aucun filtre sur cette photo !!! Cette plage était juste waou ! D’ailleurs tous le reste de l’île est splendide et tellement sauvage. Encore à l’abri du tourisme si vous recherchez du calme et des paysages à couper le souffle c’est ici qu’il faut venir @mljetisland #croatie #roadtripcroatia #croatiatravel #girltravel #voyage #voyageuse #mljet #mljetisland #nature #naturephotography #passionpassport #island #caraibes #travel #travelphotography #instatravel #nofilter #sansfiltre

Príspevok, ktorý zdieľa Sandy Travel&Home (@sandy_travel_home),

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Hvar #Brač #Pag