Hotel postavený na plastovom ostrove v špinavej lagúne? Kiež by takých bolo viac!

Plávajúci ostrov - to nie je názov nejakého dezertu, ale originálneho hotela a reštaurácie, ktoré si zriadil Francúz Eric Becker v abidžanskej lagúne.

10.09.2019 07:00
debata

Spočíva na 700 000 plastových fľašiach a ďalších odpadkoch získaných v ekonomickej metropole Pobrežia Slonoviny.

Umelý ostrov, ktorý má rozlohu 1000 metrov štvorcových, zahŕňa niekoľko bungalovov, reštauráciu s barom, kuchyňu, dva bazény, mostík, niekoľko krovín a okružnú promenádu.

„Je to naozajstný umelý ostrov, ktorý pláva. Môžeme plávať s ním,“ povedal agentúre AFP niekdajší podnikateľ v odbore informatiky Eric Becker. Všetko predal, aby sa mohol v roku 2012 vrhnúť do tohto bláznivého dobrodružstva.

Spočiatku si chcel postaviť katamaran. „Keď som študoval konštrukciu a možnosť plavby, objavil som abidžanskú lagúnu a vymyslel som si ostrov,“ vysvetľuje. „Laguna je krásna, ale znečistená,“ dodáva.

Becker sa teda rozhodol zbierať všetko, čo pláva: plastové fľaše, odrezky polystyrénu, plastovú obuv a podobne. Pre miestnych obyvateľov sa stal Erikom bidon (kanister).

„Kupoval som fľaše od ľudí alebo som ich lovil v lagúne. Ako som získaval skúsenosti, naučil som sa sledovať vietor a podľa toho vedieť, kde sa všetok odpad sústreďuje,“ hovorí.

Ostrov váži asi 200 ton. V jeho strede je akási základňa z ľahčeného betónu. Eric však nechce prezradiť, koľko ho ostrov stál, ani koľko peňazí si vyžaduje jeho udržiavanie.

Pokiaľ ide o elektrinu, používa systém kombinujúci solárnu elektrinu z panelov a dodávky od spoločnosti, ktorá vyrába elektrinu.

Ostrov je spojený s pevninou akousi pupočnou šnúrou, ktorá mu zabezpečuje pitnú vodu. Lagúna, znečistená miestnym priemyslom, prístavnými aktivitami a kanalizáciou, je príliš špinavá na to, aby bolo možné z nej čerpať vodu na pitie, umývanie či plnenie bazénov, ani nie je možné sa v nej kúpať.

Vlani tento Francúz, ktorý na ostrove aj býva, začal prevádzku hotela s dvoma izbami, otvoril reštauráciu, je tu karaoke a pláž. Použitá voda sa zatiaľ vylieva priamo do lagúny, rovnako ako tam vedie systém kanalizácie z Abidžanu.

Ostrov teraz navštevuje zhruba stovka klientov týždenne, zvedaví obyvatelia Pobrežia Slonoviny a zahraniční turisti, ktorým leží na srdci ekológia.

„Je to veľmi originálne, atypické miesto. Nikde som nevidel nič podobné. Je to pekná myšlienka znovu použiť plasty, mám to tu rád,“ hovorí dvadsaťosemročný Francúz Charles Moliére, ktorý ostrov objavil vďaka jednému turistickému sprievodcovi.

Becker dúfa, že v budúcnosti bude mať jeho ostrov, doteraz málo známy, viac zákazníkov hlavne navečer.

Predovšetkým by však bol rád, keby šiel jeho systém príkladom a z odpadkov sa budovali ďalšie ostrovy. „V čistých lagúnach by sa napríklad mohli chovať ryby. Ostrov ryby priťahuje,“ hovorí.

„Samozrejme ide aj o iné znečistenie, ale na tejto myšlienke je pekné, že sa čosi negatívneho, ako je znečistenie plastovými fľašami, mení na niečo pozitívne. Kiež by to tak robil každý,“ hovorí Becker.

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Pobrežie Slonoviny #plastový odpad