Bulharsko podporí cestovný ruch poukážkami pre rekreantov

Kvôli negatívnemu vplyvu koronavírusovej pandémie na turistickú sezónu podporí Bulharsko vlastný cestovný ruch poukážkami pre občanov, ktorí budú chcieť stráviť letnú dovolenku v krajine. Podľa agentúry DPA sa na tom zhodla vládna koalícia pod vedením premiéra Bojka Borisova.

11.05.2020 08:30
Bulharsko Foto:
Bulharsko. Ilustračné foto.
debata (1)

„Všetci chceme začať turistickú sezónu čo najskôr. (…) Na začiatku sezóny budeme pripravení poskytnúť ľuďom poukážky a tým pomôcť samotnému cestovnému ruchu,“ povedal podľa denníka Sofia Globe po koaličnom rokovaní vicepremiér Valeri Simeonov.

Nie je zatiaľ jasné, kto konkrétne špecifickú finančnú dotáciu dostane. Zhoda vnútri koalície panuje zatiaľ len na tom, že k poukážkam budú mať prístup ľudia, ktorí si v krajine platia sociálne poistenie.

„Peniaze Bulharov majú podporiť domáci cestovný ruch a nesmú odtiecť do zahraničia,“ povedal predseda menšej nacionalistickej vládnej strany VMRO Krasimir Karakačanov.

Vláda tiež plánuje poskytnúť zatiaľ nešpecifikovanú pomoc malým firmám podnikajúcim v cestovnom ruchu a majiteľom malých penziónov i hotelov mimo veľkých turistických centier.

Kabinet chce podporiť cestovný ruch aj tým, že v tohtoročnej sezóne budú v prímorských letoviskách slnečníky a ležadlá zadarmo – prenájom za dovolenkárov uhradí majiteľom štát.

Balkánska krajina sa snaží o otvorenie domácich turistických rezortov k 1. júlu. Reštaurácie a kaviarne sa chystajú otvoriť už túto stredu. Ako ústupok majiteľom reštaurácií koalícia znížila minimálny odstup medzi stolmi na záhradkách reštaurácií z pôvodných 2,5 metra na 1,5 metra.

Turizmus sa v najchudobnejšej krajine Európskej únie podieľa na hrubom domácom produkte 12 percentami a zamestnáva 11 percent práceschopného obyvateľstva.

Bulharsko s necelými siedmimi miliónmi obyvateľov zatiaľ zaznamenalo 1704 prípadov nákazy Covid-19, 80 ľudí s touto chorobou zomrelo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #koronavírus #Covid-19