Viac ako 50 000 ľudí demonštrovalo na Kanárskych ostrovoch proti masovej turistike

Desiatky tisíc ľudí v sobotu na Kanárskych ostrovoch proti masovej turistike v tomto španielskom autonómnom regióne v Atlantickom oceáne.

22.04.2024 15:40
Tenerife, pláž, more, leto, dovolenka,... Foto:
Tenerife
debata

Do ulíc a na promenády pri plážach vyšlo manifestovať podľa denníka El País vyše 57 000 ľudí, niektoré médiá uvádza aj viac ako 100 000 účastníkov, ktorí požadujú okrem iného limit pre počet turistov a dostupné bývanie pre miestnych obyvateľov. V solidarite s nimi v sobotu demonštrovali aj skupiny ľudí v Madride či Barcelone.

Demonštranti niesli napríklad transparenty s heslami „Kanárske ostrovy na predaj, SOS“, „Nechceme emigrovať, chceme žiť doma“ či „Už stačilo“.

Podľa denníka El País sa na proteste v Santa Cruz de Tenerife zúčastnilo vyše 30 000 ľudí, ďalších 14 000 demonštro­valo v Las Palmas de Gran Canári, asi 9000 na Lanzarote a 2800 na ostrove Fuerteventura.

Organizátori protestov požadujú, aby úrady zabezpečili kontrolu dodržiavania pravidiel pre prázdninové prenájmy, obmedzili nákup nehnuteľností ľudí, ktorí na ostrovoch nebývajú, či zaviedli ekologickú daň pre turistov.

„Potrebujeme úplne zmeniť ekonomický model nášho regiónu,“ povedal denníku El País päťdesiatpäťročný Antonio Bueno. „Ten, ktorý máme na Kanárskych ostrovoch, ide proti kvalite života a je neudržateľný,“ dodal a spomenul napríklad neustále dopravné zápchy kvôli cestovnému ruchu a vysoké nájmy. Tie sú podľa denníka El País štvrté najvyššie zo všetkých španielskych autonómnych regiónov.

Na Kanárskych ostrovoch žije asi 2,2 milióna ľudí a vlani ich navštívilo 14 miliónov zahraničných turistov, väčšinou z Británie, Nemecka či Holandska. Okrem toho tam vlani prišli aj na dva milióny španielskych turistov, napísala dnes agentúra DPA. Cestovný ruch je pre tamojšiu ekonomiku ale kľúčový a zaisťuje asi 40 percent pracovných miest.

Napriek tomu sú podľa denníka El País na Kanárskych ostrovoch druhé platy zo 17 španielskych autonómnych regiónov a majú jednu z najvyšších nezamestnaností v krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #kanárske ostrovy #masový turizmus