Bude mať Kuba novú dušu? Ľudia sa tešia, že otvoria svoje malé podniky

Tam, kde je zatiaľ len zhnitá drevená doska plná termitov, už teraz vo svojich predstavách vidí Kubánec Julio César Hidalgo nalakovaný predajný pult. A tiež už takmer cítiť silnú vôňu cesnaku a oregana, ktorá sa šíri teplým vzduchom z jeho pizzerie na havanskú ulicu.

05.02.2011 21:35 , aktualizované: 06.02.2011 06:00
Kuba, súkromné podnikanie
Kubánec Julio César Hidalgo pracuje ako pekár v štátnej pekárni. Už teraz sa nemôže dočkať, kedy si otvorí vlastnú pizzeriu.
debata

Keď v septembri kubánske úrady oznámili, že umožní obmedzenému počtu záujemcov súkromne podnikať, bol Hidalgo jeden z prvých, kto si zariadil licenciu. Odvtedy tento 31-ročný pekár prebudoval prednú časť svojho bytu na malú pizzeriu a kaviareň. Hidalgo hovorí, že jeho želanie je jednoduché: chce byť sám sebe pánom vo svojom vlastnom podniku.

„Nejde o to, aby som zbohatol,“ smeje sa a dodáva, že si zarobí len o trochu viac ako dvanásť dolárov mesačne, čo bol pôvodne jeho plat v štátnej pekárni. „Ale budem pracovať vo svojom dome a budem sám pre seba šéfom,“ teší sa tento Kubánec.

Hidalgo a tisícky ďalších Kubáncov chcú tento rok uspokojiť svoje podnikateľské ambície. Rok 2011 bude na Kube rokom ekonomickej zmeny, ak sa skutočne uskutočnia plány, ktoré avizoval prezident Raúl Castro.

Kuba, jedna z posledných bášt komunizmu v sovietskom štýle, v súčasnosti zamestnáva 84 percent všetkých pracovníkov na ostrove a má pod kontrolou 90 percent všetkej ekonomiky krajiny.

Kubánsky vodca uviedol, že štát do 31. marca prepustí pol milióna štátnych zamestnancov, ale zároveň poskytne licencie pre najrôznejšie obory podnikania. Nový postoj Kuby k súkromnému podnikaniu nesignalizuje ideologickú zmenu, ale vychádza z potrieb krajiny, ktorá čelí silnej ekonomickej kríze.

Podnikateľov však čaká mnoho problémov od vysokých daní cez nedostatok surovín, neistú klientelu, spletité byrokratické pravidlá až po obmedzený počiatočný kapitál. Takmer všetky nové podnikateľské aktivity budú realizované z domovov alebo prostredníctvom pouličného predaja.

Medzi tisíckami záujemcov o podnikanie je aj 52-ročná Maria Reglaová Saldívarová, držiteľka čierneho pásu v taekwonde, ktorá plánuje otvoriť telocvičňu v ruinách zničenie práčovne. Patrí sem aj Javier Acosta, ktorý otvára luxusnú reštauráciu zameranú predovšetkým na turistov. Alebo napríklad krajčírka Anisia Cardenasová, ktorá má licenciu na šitie odevov. Mnohí ďalší ponúkajú služby ako manikúru, maliarske práce, opravy áut alebo taxislužbu.

Celkom sa na zoznam oficiálne schválených súkromných podnikateľských aktivít dostalo 178 položiek. Niektoré z nich sú dosť nezvyčajné ako napríklad lúpanie čerstvého ovocia. Iné sú zase dosť špecifické, napríklad číslo 159, ktoré umožňuje dvom ľuďom legálne prevádzkovať tanečné duo Amor.

Dokonca aj kubánska vláda varovala, že mnoho z týchto živností pravdepodobne skrachuje počas jedného roka. Doteraz však medzi novými podnikateľmi panuje optimizmus a nadšenie. „Chceme byť úspešní. A som si istá, že budeme,“ verí dvadsaťročná Hidalgova priateľka Gisselle. „Toto ekonomické otvorenie je úžasné. Myslím si, že tí, ktorí vedia, ako využiť túto príležitosť, budú mať dobrú budúcnosť.“

Hidalgo plánuje, že svoju živnosť rozbehne od konca februára. Pizzeriu chce nazvať Baldoquín po svojom dedovi. Po vyše desiatich rokoch, kedy túžil po otvorení si vlastného podniku, sa Hidalgo tejto chvíle nemôže dočkať: „Len si to predstavte! Splním sa mi sen, o ktorom som odjakživa sníval.“

debata chyba