Autom do Chorvátska, dá sa to aj bez hotovosti

Absolvovali sme cestu až na juh Chorvátska. Žiadne pasové kontroly, žiadne kuny a k tomu lákavé ceny benzínu a nafty. Len pozor na mýtnice. Vybavte si radšej bezkontaktné zariadenie ENC, ktoré si môžete zakúpiť online. Dokonca vám na cestu bude stačiť len karta, ktorú dnes vedia nahradiť telefón či hodinky.

30.06.2023 00:00
CHorvatsko Foto:

Cesta k Jadranu je dnes jednoduchšia ako kedykoľvek predtým. Chorvátsko totiž 1. januára vstúpilo do schengenského priestoru a zaviedlo euro. Konečne na ceste k Jadranu nemusíte absolvovať mnohohodinové zdržania na hraniciach a riešiť platby v kunách.

Vyskúšali sme, ako to funguje, za vás. A keďže od júna 2022 je v prevádzke aj Pelješacký most, ktorý obchádza Bosnu a Hercegovinu, vybrali sme sa rovno do čarovného Dubrovníka – destinácie, ktorá mnohých lákala, ale doteraz bola akosi príliš ďaleko.

Na hraničnom priechode s Maďarskom v Čunove. Vyrážame s plnou nádržou a maďarskú elektronickú známku kupujeme priamo na hraniciach v okienku. Platíme kartou Visa, transakcia prebehla úplne v poriadku. Odporúčame skôr si kúpiť diaľničnú známku až v Maďarsku, zaplatiť kartou a zvoliť si menu forinty, viete tak ušetriť nejaké euro navyše.

My sme za tú 10-dňovú zaplatili 19,70 eura, hoci v Maďarsku stojí 5 500 forintov, čo je 14,80 eura. V navigácii je nastavená cieľová destinácia Dubrovník. Trasa má dĺžku 915 km a má trvať 11 a pol hodiny.

Keďže je štvrtok, teda pracovný deň, a čoskoro sa začne hustá premávka, vedie cesta na Budapešť diaľnicou M1, no ešte pred ňou sa zvrtne na M7, smerom na Balaton a hraničný priechod Goričan.

Maďarsko sme mali za sebou asi za štyri hodiny aj s prestávkami. Tamojšie čerpacie stanice sme využívali len na malé zastávky. Veď benzín tu stojí na staniciach MOL 609 forintov (1,76 €) a nafta 592 forintov (1,72 €). Na „čerpačkách“ Shell je to dokonca ešte viac.

Čoskoro natrafíte na prvú mýtnu bránu, kde si zoberiete lístok. Nám to trvalo pár sekúnd, ale počas sezóny sa práve tu začnú vytvárať obrovské zápchy. Tento rok to bude v špičke ešte horšie, pretože množstvo áut už nespomalia hraničné kontroly. Je tu však elegantné riešenie. Zaobstarajte si bezkontaktné zariadenie ENC, ktoré vám umožní prechádzať mýtnicami cez samostatné pruhy bez akéhokoľvek platenia.

Zariadenie ENC si môžete kúpiť cez internet, ale aj priamo na mýtnici, kde môžete platiť aj kartou Visa. Samotné zariadenie stojí 15 eur, no ako balík aj s predplatným je to menej. Za paket S zaplatíte 60 eur, ale nabitý bude na 57,50 eura. Takže zariadenie vás vyjde len na 2,5 eura. Zvyšok sa vám rýchlo vráti, pretože mýto cez ENC je lacnejšie o 21 %. Tento balík vám ale do Dubrovníka nevystačí. Môžete preto voliť Paket M za 90 eur (nabitý na 95,84 €) alebo paket L za 120 eur (nabitý na 134,17 €).

Zariadenie nie je viazané na vozidlo, ale na majiteľa. Ak kredit neminiete, využijete ho inokedy, prípadne poskytnete známym. Životnosť ENC je päť rokov a kredit v ňom sa dá nabíjať aj cez aplikáciu. Mimochodom, uvidíme, čo urobia Chorváti s „nabitými“ ENC zariadeniami v budúcnosti, pretože čoskoro, možno už v priebehu budúceho roka, plánujú prejsť na elektronickú diaľničnú známku a mýtnice úplne zrušiť. Práve pre zápchy. Najkomfortnejšie je teda platiť za diaľnice kartou.

Za 95-oktánový benzín v Chorvátsku zaplatíte všade, či už na diaľnici alebo mimo 1,32 eura a za naftu dokonca len 1,24 eura. To, že na všetkých čerpacích staniciach sú rovnaké ceny, je veľmi komfortné, nemusíte špekulovať, kde a ako natankovať. Za Záhrebom si môžete začať užívať cestu a pozorovať krajinu. Tak ako my. Ak ste unavení, chorvátske diaľnice ponúkajú každých približne 35 km čerpacie stanice alebo odpočívadlá. Prekvapili nás všadeprítomné nabíjačky pre elektromobily. Sú súčasťou každej čerpacej stanice. Bohužiaľ, toalety sú opäť spoplatnené. Poplatok je 50 centov, ale aj v tomto prípade sa dá platiť kartou.

Foto: Lubos Pilc
Chorvatsko

Pokračujeme cestou zo Zagvozdu, šinieme sa ďalej po nových úsekoch zvlnených diaľnic, ktoré sa zarezávajú do skál, prechádzajú tunelmi a viaduktmi. Nízky porast nezakrýva výhľad na nové cestné diela.

Nakoniec nás rýchlocesta dovedie až po mýtnicu Čarapine. S ENC je to len 29,12 eura. V hotovosti vás to vyjde 30,6 eura, výhodnejšie je preto platiť cesty kartou. Odtiaľ nás vedie nová diaľnica opäť estakádami a tunelmi s prudkým klesaním až k pobrežnému Ploče. To sme mali za sebou zo Záhrebu už 506 km. Tu sa rýchle cestovanie definitívne končí, takže cesta sa spomalí. No je nádherná.

Prešli sme Pelješackým mostom a dostali sa do Dubrovníka. Parkovacia politika je nekompromisná, rovnako ako polícia. Parkovanie je spoplatnené a poriadne drahé. Hodina státia v centre stojí minimálne euro, za deň asi 15 eur. Výhodou je, že aj za parkovanie môžete zaplatiť kartou. Čo odporúčame, pretože pokuta môže byť oveľa mastnejšia. Chorvátski muži zákona nemajú zľutovanie a ani strach z motoristov, ktorí nerešpektujú zákony. Pokutový lístok za stieračom čierneho Porsche Cayenne, ktoré stálo "na drzovku“ bez zaplateného parkovného, informoval o výške pokuty 128,20 eura. To je predsa lepšie minúť kdesi v reštaurácii. Nič krajšie nemôžete po ceste na juh Chorvátska ani spraviť. Pri červenom víne či grilovaných kalamároch rýchlo zabudnete na dlhú cestu.

chyba