Nepite víno doma. Poďte s nami do 400 rokov starých arcibiskupských pivníc

Sedíte doma pod dekou a rozmýšľate, že by ste si dali nejakú "fajnotku", len neviete presne čo? Poďme spolu do Maďarska vyskúšať výborné mäso, aké si doma nikdy nepripravíte, sladkú maškrtu či pohár kvalitného vína v niektorej z miestnych viníc.

11.10.2023 00:00
Eger Wine Festival, pr, nepouzivat Foto:

Maďari milujú festivaly od výmyslu sveta – čokoládový, festival vína, majú desiatky hudobných a kultúrnych podujatí. Ostaňme pri víne a poďte spolu s nami na oslavy Dňa svätého Martina, ktorý sa každý rok oslavuje 11. novembra. Pri tejto príležitosti sa v Budapešti a v celom Maďarsku koná množstvo podujatí a aktivít. Väčšina reštaurácií v Budapešti a po celej krajine ponúka špeciálne svätomartinské menu. Škoda neochutnať.

S týmto dňom sa spájajú aj vtipné povery. Ak budete na Martina trochu opití od vína, v budúcom roku sa vyhnete bolestiam hlavy a žalúdka a budete sa cítiť dobre. Deň svätého Martina je podľa povery aj dňom zla, keď majú ženy zakázané pracovať, najmä prať a sušiť bielizeň, čo by spôsobilo mor medzi dobytkom. Verí sa, že tí, ktorí snívajú v noci 11. novembra, budú v budúcom roku šťastní. Na Martina je bežné organizovať lampiónové a fakľové sprievody.

Môžete sa teda zúčastniť tohto skutočného kulinárskeho dobrodružstva. Je jedno, či máte radi slané, sladké, ľahké či ťažké jedlá, po každom z nich si určite oblížete všetkých desať prstov.

Foto: @VisitHungary
Eger Wine Festival, pr, nepouzivat

In vino veritas

V októbri, v období vinobrania, sa konajú slávnosti vína aj v najznámejšej vinohradníckej oblasti krajiny, v Tokaji. Jedno z najunikátnejších sladkých vín na svete, tokajské aszú, pokojne možno nazvať zázrakom prírody. Tokajské Dni vinobrania už viac ako 90 rokov vítajú milovníkov chutného moku pod heslom „biele vína – pestrá kultúra“. Slávnosti sú spojené s tradičným alegorickým sprievodom, koncertmi, pouličnými divadelnými predstaveniami. Postarané je aj o gastronomické zážitky a návštevníci sa, samozrejme, môžu stretnúť s výrobcami vína nielen v zruboch postavených na námestí, ale aj v otvorených pivniciach.

Smerom na severovýchod od Budapešti, južne od pohoria Mátra, leží vinohradnícka oblasť Mátra. Na svahoch hory, vo vinohradoch chránených zo severu, prebiehala už v stredoveku významná výroba vína. Vďaka svojej bezkonkurenčnej panoráme stojí za to zastaviť sa medzi vinicami na južných svahoch Mátry, pretože najvyššie pohorie Maďarska je zároveň aj najvyššie položenou vinohradníckou oblasťou v krajine. Smerom na východ od pohoria Mátra – za hodinu a pol jazdy autom z hlavného mesta – prichádzame do vinohradníckej oblasti Eger.

V tejto časti sa nemožno nudiť, pretože okrem vynikajúcich vín ponúka množstvo architektonických skvostov a prírodných krás. Vo vinohradníckej oblasti sa nachádzajú aj 400 rokov staré pivnice, z ktorých najzaujímavejšou je arcibiskupský pivničný systém. Pivničný labyrint Egeru, ktorý je takmer mestom pod mestom, môžete navštíviť so sprievodcom.

Ikonickým vínom regiónu je egri bikavér (býčia krv), ktoré sa vyrába zo zmesi najmenej troch odrôd hrozna, z nich najväčší podiel má frankovka modrá, popri miestnych a medzinárodných odrodách modrého hrozna.

Foto: @VisitHungary
Eger Wine Festival, pr, nepouzivat

Návrat ku koreňom

Pri túlaní vinnými pivničkami ste isto vyhladli. Ak máte radi polievky, v žiadnom prípade nevynechajte rybaciu, gulášovú či fazuľovú. Nechcete sa zdržovať polievkami, ale hneď skočiť na niečo výdatnejšie? Potom vrelo odporúčame pörkölt na paprike a plnenú kapustu. Ani chutná kačacia pečeň nie je na zahodenie. Je to mimoriadne sofistikované predjedlo, ktoré sa len tak rozplýva v ústach. Na prípravu je veľmi jednoduché, takže si ho pokojne môžete objednať v ktorejkoľvek reštaurácii, pretože sa jednoducho nedá pokaziť. Vo vychytenejších prevádzkach sa niekedy môžete stretnúť s modernizovanou verziou, akou je napríklad korenená sečuánska pečeň z vykŕmenej kačice s údenou soľou a medovo-sójovou omáčkou alebo pena z kačacej pečene s tokajským aszú v paprikovom želé. Aj tie stoja za ochutnanie.

Máte pocit, že ešte zostalo miesto aj na lahodný dezert? V tom prípade stojí za to ochutnať Dobošovu tortu, ktorá je veľmi populárna aj v zahraničí, alebo zákusok Rigó Jancsi. Vynikajúcou voľbou sú aj dukátové buchtičky či jedinečná tvarohová sladkosť zvaná túró rudi.

Foto: @VisitHungary
Eger Wine Festival, pr, nepouzivat

Maďari sa v poslednej dobe vracajú ku koreňom a snažia sa oživiť zabudnuté odrody hrozna Karpatskej kotliny a zachrániť maďarské plemená zvierat a odrody rastlín, ktoré sa už stáročia nepestovali. Jedným z najvýznamnejších úspechov týchto snáh je znovuobjavenie medzinárodne uznávaného bravčového mäsa plemena mangalica. Objednajte si a na tú chuť budete doma ešte dlho spomínať. Ďalším dedičstvom sedliackej kuchyne sú cestoviny s tvarohom a kyslou smotanou, ktoré sú podobné cestovinám známym zo slovanskej kuchyne. Maďari osobitným spôsobom spracúvajú mliečne výrobky a používajú ich v nespočetných formách.

Zbiehajú sa vám slinky? Nedajte sa teda dlho prehovárať. Čínske príslovie hovorí, že jediný pohárik spláchne tisíce chmúr. Vyskúšajte teda, či sa z návštevy maďarských viníc budete vracať s úsmevom a s pokojom v duši.

chyba