Nezabudnuteľný zážitok neďaleko Slovenska – jazero z ktorého nebudete chcieť vyjsť a korčuľovanie ako v rozprávke

Ak je vám zima, nemusíte sedieť doma pod dekou. Príjemne zohriať sa viete aj v termálnych kúpeľoch. Nezáleží na tom, či uprednostňujete historickú atmosféru stredovekých kúpeľov alebo moderný komfort termálnych kúpeľov na vidieku, Maďarsko má v ponuke pár svetových unikátov.

19.10.2023 00:00
madarsko --Heviz nagy,  pr, nepouzivat Foto:

Keď sa už vyberiete na návštevu Budapešti a obhliadky pamätihodností vás už prestanú baviť, máme pre vás plán B. Z uzimených ulíc sa choďte na chvíľku schovať do termálnych kúpeľov. Máte z čoho vyberať. Vedeli ste, že v súčasnosti sa v Maďarsku využíva približne 1 500 minerálnych prameňov? Hoci normy sú tu prísnejšie ako kdekoľvek inde na svete, krajina má viac ako dvesto zdrojov vody s preukázaným liečivým účinkom, čo umožňuje návštevníkom využívať hydroterapiu a rôzne iné liečebné postupy.

Kúpanie ako vo filme

V kúpeľoch a termálnych prameňoch maďarskej metropoly sa ľudia kúpu už viac ako dvetisíc rokov. Je teda najvyšší čas, aby ste si to v jedných zo 14 kúpeľov vyskúšali aj vy.

V centre Budapešti pri hoteli Gellért sa nachádzajú kúpele Gellért (Gellért Baths). Objekt je po-stavený v secesnom štýle a všetky sochy a sklenené okná budovy sú prácami slávnych umelcov tej doby. V bývalých dámskych a pánskych kúpeľných sálach môžete obdivovať steny pokryté nádher-nou keramikou továrne Zsolnay v Pécsi. Okrem bazénov je samozrejme k dispozícii aj sauna a parný kúpeľ. Zo zdravotného hľadiska je zloženie vody veľmi priaznivé na liečbu kĺbových prob-lémov, chorôb chrbtice a ťažkostí s krvným obehom. Kúpele Gellért sú obľúbeným miestom natá-čania, v interiéroch a exteriéroch boli natočené scény viacerých maďarských a medzinárodných produkcií.

Ostaňme ešte v Budapešti. V parku Széchenyi môžete navštíviť kúpele s rovnakým názvom (Széchenyi Thermal Bath): Otvorené boli v roku 1913 a patria medzi najväčšie termálne komplexy v Európe. Posedieť si môžete až v 18 bazénoch, z ktorých niektoré sú v interiéri a iné vonku. Práve plávanie a vyhrievanie sa v teplej vode priamo na čerstvom vzduchu môže byť nezabudnuteľným zážitkom.

Foto: @VisitHungary
Madarsko Bpfurdok kondellamisi szechenyi, pr, nepouzivat

V historickom centre pri rieke Dunaj sa nachádzajú kúpele Rudas (Rudas Baths). Sú jedinečné svojou históriou a stredovekým charakterom. Postavené boli počas osmanskej vlády. K dispozícii budete mať 8 bazénov. Zaujímavosťou je, že kúpele mohli od roku 1936 až do 90-tich rokov navštevovať výlučne muži. Dnes už môžu bazény využívať aj ženy, stále však majú vyhradené svoje dni.

Plávajte s leknami

Aj v Maďarsku platí, že za zážitkami nemusíte chodiť len do hlavného mesta. Ak vám to čas dovolí navštívte kúpele Hévíz, ktoré sa nachádzajú blízko mesta Keszthely na západe krajiny. Zaplávate si v najväčšom biologicky aktívnom termálnom jazere na svete. Desaťtisíce rokov staré, 4,4-hektárové, v najhlbšom mieste 38 metrov hlboké jazero, spolu s okolitým 50-hektárovým lesom, je prírodnou rezerváciou. Vznášať sa budete medzi červenými leknami na povrchu jazera pokrytého závojom pary.

Foto: @VisitHungary
Madarsko Heviz-196, pr, nepouzivat

Na severovýchode krajiny neďaleko mesta Eger sa nachádza malá obec Egerszalók. Región je známy skôr vinárstvom, no nájdete tu aj jeden svetový unikát, soľný vrch, ktorý silno pripomína soľné jazierka Pamukkale v Turecku. Nános vápenca s rozlohou 1 200 metrov štvorcových je ikonic-kou vzácnosťou, podobný prírodný unikát sa nachádza len na dvoch ďalších miestach na sve-te. Vďaka špeciálnemu večernému osvetleniu vo farbách dúhy sú terasovité nánosy ešte úžasnej-ším zážitkom pre turistov a pre kúpajúcich sa v bazénoch, ktoré sú situované oproti.

Chvíľku byť ako v rozprávke

Ak prídete do Maďarska koncom roka, nenechajte si ujsť jedinečné Vianočné trhy v Budapešti. Právom patria medzi TOP5 najkrajších trhov v Európe. Skúsiť to najlepšie z gastra, piť vyberané miestne vína, užiť si magickú atmosféru tohto sviatku a nakúpiť kopec darčekov pre najbližších môžete na viacerých miestach v meste. Námestie Vörösmarty obsadia desiatky stánkov a na pódiu sa budú striedať umelci rôznych žánrov. Na Námestí sv. Štefana si môžete užiť svetelnú šou na fasáde budapeštianskej baziliky.

Foto: @VisitHungary
madarsko vianoce, pr, nepouzivat

Milujete korčuľovanie? Niet lepšieho miesta ako v nádhernom prostredí mestského parku Városliget. Obujte korčule a vkĺznite na najväčšie vonkajšie klzisko v Európe. Na vstupnú budovu, pripomínajúcu menší palác, a na korčuliarov na ľade je taký krásny pohľad, že na neďalekom moste postávajú aj v tom najchladnejšom počasí diváci. Na druhej strane klziska je hrad Vajdahunyad, ktorý vo vás len umocní pocit, že ste sa na chvíľku preniesli do rozprávkového ľadového kráľovstva.

Foto: @VisitHungary
Madarsko Lad, pr, nepouzivat
chyba