Jánošík v Terchovej oslavuje folklórom

Špeciálny folklórny sviatok v Terchovej sa začal. Jánošíkove dni sú dielom mnohých generácií, ktoré s festivalom žijú a rastú už desaťročia. Účinkujú v ňom ako deti, neskôr ho režírujú, pripravujú dramaturgicky alebo organizujú.

30.07.2010 12:11 , aktualizované: 31.07.2010 10:12
Terchová, Jánošikove dni, furmani
Tradícia konského vozového sprievodu s krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi má už 42 rokov.
debata

A vždy, keď sa končí jeden ročník Jánošíkových dní, organizátori už začínajú plánovať a pripravovať ďalší ročník festivalu. Tak je to aj v prípade 48. ročníka Jánošíkových dní, ktorý sa začal vo štvrtok 29. júla a potrvá do nedele 1. augusta.

Terchová sa opäť rozrastá o desaťtisíce divákov a o 1 100 umelcov, ktorí vystúpia na štyroch festivalových pódiách. Piatkový program už tradične vyvrcholí Terchovským večerom, ktorý je oslavou tradícií, folklóru a umenia rázovitej dediny v podaní domácich umelcov. „Priestor a slovo dostáva Terchová v celej svojej kráse, keď ponúkame našich osvedčených, ale aj začínajúcich folkloristov,“ uviedol šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj. V Amfiteátri nad Bôrami sa predstavia napríklad mladí heligonkári, Martinka Bobáňová, Nebeská muzika, Zbojnícka muzika, Ženy spod Rozsutca, ale aj jubilanti, 45-ročný súbor Rozsutec a 70-ročný Viliam Meško. V prípade daždivého počasia sa večerné programy presúvajú do šapito pod amfiteátrom.

V Mikuláši si treba pozrieť divokú vodu

Michal Martikán, vodný slalomár: Veľmi rád chodím domov, kde mám svoju rodinu. K Liptovskému Mikulášu mám určite pozitívny vzťah, stále tam bývam. Okrem toho je jedným z mojich najobľúbenejších miest areál vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši. To je to také druhé miesto, ktoré veľmi rád navštevujem. Je to atraktívny areál, akých nie je na svete príliš veľa. V prípade teplého počasia sa tam dá zažiť dobrodružstvo, napríklad pri raftovaní. Alebo si len tak pozrieť tréningy. Myslím, že na Slovensku máme veľa dobrých vodných slalomárov a vidieť tréning najlepších na svete môže byť občas zaujímavé. A určite za návštevu stojí príroda a okolie Liptovského Mikuláša. Sme medzi Nízkymi a Západnými Tatrami v Liptovskej kotline, máme tam priehradu. Takže okolitá príroda stojí za zmienku.

Jánošíkove dni sú od roku 1992 medzinárodným festivalom, na ktorom účinkovali umelci už z tridsiatich krajín, okrem iných aj z Bolívie či Nového Zélandu alebo Mexika. „Mexiko bol taký prelomový súbor, ktorý prišiel na Jánošíkove dni a roztancoval celý – v tom čase nový – Amfiteáter nad Bôrami a vtedy sa rozhodlo, že budeme medzinárodným podujatím a budeme pozývať kolektívy z rôznych častí sveta,“ spomína šéf miestneho kultúrneho strediska Rudolf Patrnčiak.

Tento rok má zastúpenie napríklad Česká republika s folklórnym súborom Vsacan alebo rumunský súbor Rumania Targu Mures s cigánskymi tancami, ktorý do Terchovej pricestuje zo šnúry vystúpení v Taliansku. „Sú to rumunskí svetobežníci z Transylvánie, ktorí všade vo svete zožali obrovský úspech,“ skonštatoval Cabadaj. Dodal, že oba súbory predstavujú vo svojej kategórii svetovú špičku. Vystúpia v amfiteátri v sobotňajšom večernom programe nazvanom Všade dobre, v Terchovej najlepšie.

Cabadaja teší, že do Terchovej po štvrťstoročí opäť zavíta SĽUK, ktorý vystúpi v sobotu o 20.30 hodine v amfiteátri. „Po vyše 25 rokoch sa v Terchovej predstaví SĽUK s programom Sen. A pevne verím, že toto pásmo v predvedení, ako ho poznám, bude pre návštevníkov Jánošíkových dní obrovským estetickým, vizuálnym a umeleckým zážitkom.“ Sobotný program ukončí ohňostroj a ľudová veselica.

V nedeľu nesmie chýbať tradičné podujatie festivalu, ktoré sa do Jánošíkových dní zapojilo pred 42 rokmi. Konský vozový sprievod s krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vyrazí z Terchovej do Vrátnej doliny o 10. hodine od obecného úradu. Vyvrcholením festivalu bude v nedeľu popoludní záverečný program v Amfiteátri nad Bôrami s názvom Prechádzky po kraji. Predstavia sa v ňom folklórne súbory a skupiny z Terchovej, zo Žiliny, z Turca, Liptova a hostia s priamymi väzbami na Žilinský kraj.

Užitočné informácie

Cesta v Terchovej (II/583) bude pre tranzitnú dopravu uzavretá. 30. 7. od 16. do 21. hodiny, 31. 7. od 10. do 21. hodiny a 1. 8. od 9. do 17. hodiny. Uzávera neplatí pre autobusy SAD, zásobovacie vozidlá a s právom prednostnej jazdy. Obchádzka je vyznačená. Návštevníci festivalu budú môcť parkovať na označených verejných priestranstvách a na vyhradených krajniciach, na týchto miestach sa za parkovanie neplatí.

Sprievodné podujatia

Jánošík a Terchová
stála expozícia Považského múzea zo života slávneho zbojníka sa nachádza v budove Obecného úradu v Terchovej a je otvorená od 9. do 17. hodiny. Pred múzeom budú aj ďalšie akcie – Návraty k Jánošíkovým remeslám.

Čo odkrylo drevo
Od 30. júla do 1. augusta v čase od 9. do 16. hodiny bude v exteriéri pred Jánošíkovou expozíciou výstava drevených plastík.

Kolíska remeselných nápadov
31. júla od 10. do 16. hodiny sa uskutoční prezentácia remesiel spojená so školou remeselných nápadov. V časoch od 11. do 11.30 a od 14. do 14.30 hodiny sa bude raziť špeciálne platidlo – Jánošíkov dukát.

Jurkovi z lásky podsypala hrachu
31. júla – 1. augusta od 10. do 16. hodiny si návštevníci festivalu vypočujú svojské vyznania Aničky o jej milom a môžu vyskúšať, ako chutia hrachové špeciality.

debata chyba