Katarčania sú bohatí, ale aj obézni a s genetickými poruchami

Katar, zobrazený na mape ako malý výčnelok piesku v mori v Perzskom zálive, je krajinou významných čísel. Druhý najvyšší HDP na hlavu na svete, tretie najväčšie zásoby zemného plynu na svete, ale tiež veľmi vysoký podiel obyvateľstva trpiaceho cukrovkou, obezitou a genetickými poruchami. Napísal to denník International Herald Tribune.

26.04.2010 11:25
Katar, Doha Foto:
Hlavné mesto Kataru Doha.
debata

Iba 250 000 z 1,6 m­ilióna obyvateľov Kataru sú pôvodom miestni obyvatelia. A tí doplácajú na vysoký životný štandard, ktorý im zabezpečujú ropné príjmy, ale aj na sociálne zvyklosti, ku ktorým patrí uzatváranie sobášov medzi blízkymi príbuznými. „Ide tu o vážne prípady obezity a dôsledky budú z dlhodobého hľadiska vážne,“ povedal odborník z katarskej nemocnice ortopédie a športového lekárstva Justin Grantham.

Od beduínov ku klimatizovanému luxusu

Katar má za sebou podobne ako iné ropné štáty rýchly vývojový skok, ktorým sa jeho obyvatelia prehupli z fyzicky náročného života beduínov do klimatizovaného luxusu so služobníctvom a západným menu. Zároveň lipne na svojej kultúre, takže naďalej uzatvárajú manželstvá v rámci rodín, aj keď to prináša najrôznejšie genetické poruchy ako slepotu alebo mentálne postihnutie. „Je to tunajšia tradícia, ktorú je veľmi ťažké prelomiť,“ hovorí pediater a genetik z Doha Hatim Santa.

S rovnakými zdravotnými problémami sa potýka aj Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia, ale v Katare je to predsa len trochu iné. Podľa medzinárodného zväzu zaoberajúcim sa štúdiom obezity je maličký Katar v tejto kategórii šiesty na svete a prvý v kategórii obéznych chlapcov v oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky. Miestni odborníci tvrdia, že do piatich rokov bude obéznych 73 percent katarských žien a 69 percent mužov. Obezita je hlavnou príčinou vysokého tlaku a cukrovky.

Popredné miesta aj v cukrovke a vysokom tlaku

Medzinárodná federácia pre obezitu radí Katar na piate miesto vo výskyte tejto choroby u populácie vo veku medzi 20 a 79 rokmi. V kategórii vrodených vád je Katar na 16. mieste. Saudská Arábia je v tomto ohľade dokonca svetovo druhá. Za hlavnú príčinu sa považujú pokrvné manželské zväzky.

Napriek všetkým problémom a bohatstve sa Katar nezaoberá prevenciou, ale iba liečbou chorôb. Problémy sú už tak závažné, že sa začalo o nevhodnosti pokrvných manželstiev verejne hovoriť. Lenže ako pripomenula rodinná terapeutka Múza Malkíová, „hovorí sa o tom, ale najväčšie klany naďalej odmietajú sobáše s osobami zvonku a nikdy na ne nepristúpia“.

Tradície nepustia ani v otázke jedla

Na podobnú tradíciu sa v Katare naráža aj v prípade obezity. „Je hanbou, ak sa dosť neje, a rovnako tak je hanbou odmietnuť pohostenie,“ vysvetľuje dvadsaťpäťročný Abdulla Najmí. Svoju očividnú nadváhu tiež len tak ľahko neskryje. „Polovica mojej rodiny má cukrovku – matka, traja mladší bratranci. Ja jem a príliš necvičím,“ priznáva Abdulla rovnako ako to, že si za manželku vzal sesternicu.

A práve tento Katarčan je riaditeľom programu zdravého životného štýlu, ktorý má krajinu orientovať na prevenciu. Žiadnu iróniu v tom nevidí, pretože jeho váha aj výber životnej partnerky zodpovedá katarskej norme. Hovorí, že ak sa zmeny dostavia, bude to vo veľmi pomalom tempe.

Začarovaný kruh

„Chceme, aby ľudia zmenili svoje zvyky, aby začali viac chodiť,“ vysvetľuje, avšak zároveň priznáva, že on sám si na cvičenie čas nenájde. Kto by sa pokúšal chodiť v katarskej horúčave, ktorá v júni a júli dosahuje 41 stupňov Celzia a je násobená vysokou vlhkosťou vzduchu. Navyše, Doha, rovnako ako ostatné mestá Perzského zálivu, pre chodcov vystavaná rozhodne nebola.

Akékoľvek stretnutie v Katare sa spája s jedlom, tradične s ryžou, maslom a jahňacím. Je sa väčšinou zo spoločných podnosov, takže sa porcie nekontrolujú. „Nemôžeme si dať zraz a pritom nejesť. Naobedujem sa a potom idem k priateľke. Som zasýtená, ale oni pred vás začnú predkladať jedlá a nosia ďalšie. Nevziať si je urážka,“ priznala členka vládnuceho rodu Sání, ktorá odmietla povedať svoje meno, aby nekompromitovala príbuzných.

debata chyba