Turistom sa otvára Mezopotámia, francúzska cestovka ponúka Irak

Turisti budú môcť od júna začať objavovať historickú Mezopotámiu. Umožní im to francúzska cestovná kancelária, ktorá plánuje organizovať cesty za pamiatkami južného Iraku. "Prvý zájazd usporiadame v termíne od 6. do 14. júna do oblasti Násírie. Od septembra budeme s turistami jazdiť do Iraku pravidelne raz za tri týždne," povedal riaditeľ cestovnej kancelárie Terre entiere Hubert Debbash.

19.04.2010 10:34
Irak, Ur Foto:
Starobylé iracké mesto Ur, kde sa podľa biblie narodil Abrahám.
debata

Celá Zem, ako sa v preklade jeho cestovka volá, založila irackú pobočku s názvom Babylonská veža pred dvoma rokmi. Debbash počíta na tento rok len so stovkou záujemcov, ale budúci rok by to podľa neho mohol byť už päťnásobok.

Keďže cesty vedúci z Bagdadu na juh nie sú úplne bezpečné, budú turisti postupovať opačne. Asi dvadsaťčlenné skupiny pricestujú do Kuvajtu a odtiaľ, z juhu, sa vydajú na sever k Nasírii, ktorá leží na Eufrate, asi tristo kilometrov južne od Bagdadu. Deväťdňový zájazd bude stáť približne 2500 eur.

Historický Babylon. Foto: globalsecurity.org
Irak, Babylon Historický Babylon.

Z nasiríjského hotelu pôjdu turisti v sprievode s archeológom do necelých dvadsať kilometrov vzdialenému mestu Ur, kde sa podľa biblie narodil Abrahám a kde si budú môcť prehliadnuť zikkurat starý viac ako 4000 rokov. Ďalšími lákadlami na programe zájazdov budú starobylý sumerský Lagaš, Larsa, Gilgamešov Uruk, Eridu a Babylon.

Európania sa budú môcť pozrieť aj do unikátneho ekosystému mokradí takmer zničených bývalým irackým režimom, ktoré v súčasnosti obnovujú len s veľkou námahou.

Násiríja je strediskom juhoirackej provincie Zikár, v ktorej sa okrem Uru založeného pred viac ako 4500 rokmi nachádza 47 miest úžasnej archeologickej hodnoty. „Teraz, keď sa v Iraku skončilo dlhé vojnové obdobie, chceme návštevníkov voziť na miesta, kde vzniklo sväté písmo a kde sa začali dejiny,“ povedal Debbash.

Gilgamešov Uruk Foto: writing.ucsb.eu
Uruk Gilgamešov Uruk

Turistiku do Iraku prerušila v 80. rokoch iracko-iránska vojna, po nej nasledoval konflikt v Perzskom zálive. Po ňom Irak zviazali medzinárodné sankcie a v roku 2003 sa začala invázia, ktorá zvrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna, ale vyvolala v krajine v rokoch 2006 a 2007 bratovražedný konflikt medzi sunnitmi a šiitmi.

Debbash otvoril kanceláriu svojej pobočky v Nasírii v prítomnosť francúzskeho veľvyslanca v Iraku Borisa Boillona. Pri tej príležitosti povedal, že turisti teraz vyhľadávajú všetko nové a neznáme a že „toto miesto s najstaršími stopami civilizácie je paradoxne radikálnou novinkou“.

debata chyba