Aj Petrohrad bude mať svoju kukuricu, vysokú až 403 metrov

Výstavba kontroverzného mrakodrapu plynárenského koncernu Gazprom v historickej ruskej metropole Petrohrad bola schválená. Petrohradská gubernátorka Valentina Matvijenková podľa agentúry Interfax podpísala dekrét, ktorý výstavbu 400 metrov vysokej budovy povoľuje nehľadiac na protesty časti odbornej verejnosti a varovania UNESCO.

07.10.2009 11:58 , aktualizované: 10.10.2009 15:52
Petrohrad, Gazprom Foto:
Projekt gigantického mrakodrapu v centre Petrohradu.
debata

„Sklom obložená 77-poschodová budova bude majstrovským dielom architektúry, na ktorú budú ďalšie generácie veľmi hrdé,“ povedala Matvijenková v televíznom komentári.

Odporcovia ale vidia vec inak. „Gubernátorka nepodpísala dekrét, ale rozsudok pre seba a pre svoju reputáciu u obyvateľov mesta,“ prehlásil Maxim Reznik, šéf mestskej organizácie liberálnej strany Jabloko. Dekrét označil za protizákonný a vyzval obyvateľov Petrohradu, aby sa proti realizácii projektu zásadne postavili.

Práve dekrét gubernátorky totiž dáva výstavbe výnimku z pravidla, podľa ktorého nesmú v Petrohrade vznikať stavby vyššie ako sto metrov, aby nenarušili výnimočnú historickú panorámu mesta. Mrakodrap dominujúci Ochta-centru, ako sa pripravovaný komplex nazýva, má byť vysoký 403 metrov.

UNESCO už varovalo, že výstavba mrakodrapu môže viesť k vyškrtnutiu Petrohradu zo zoznamu pamiatok svetového kultúrneho dedičstva. Výhrady ale prichádzajú aj z ruského odborného prostredia, napríklad z úradu na ochranu pamiatok. „Znepokojenie vedeckej verejnosti“ vyjadrilo tiež ruské ministerstvo kultúry.

„Zdá sa, že pozemok pod budúcim mrakodrapom leží v nejakej inej krajine,“ vyhlásil šéf zväzu architektov Andrej Bokov, ktorý projekt považuje za „zbytočný a krajne riskantný“. Málo nadšenia vzbudzuje pripravovaná stavba aj u radových obyvateľov Petrohradu. Podľa svojho vzhľadu už mrakodrap dostal prezývku „kukuričný klas“ alebo „zapaľovač na cigarety“.

Dielo zo skla, betónu a ocele má stáť 60 miliárd rubľov (viac ako 1,2 miliardy eur). Náklady pôvodne mala platiť petrohradská radnica ako bonus za presťahovanie ropného koncernu Gazpromneft i s daňovými výnosmi do mesta nad Nevou, ale v kríze ich na seba vzal štátny monopol, akokoľvek teraz bojuje s poklesom cien plynu a vývozu tejto komodity.

debata chyba