Strata pasu v zahraničí nepoteší nikoho - ako postupovať?

V zahraničí sa nám môže prihodiť všeličo - a nie vždy musí ísť o príjemný zážitok. Napríklad taká strata pasu dokáže celý pobyt skomplikovať. Aj preto je dobré vedieť, ako v takomto prípade postupovať.

26.01.2014 06:00
cestovný pas Foto:
Niekedy nepomôže ani opatrnosť. Pas je zrazu fuč.
debata (3)

Pas si vopred skopírujte

Pred cestou do zahraničia je dobré zhotoviť si kópiu dátovej strany pasu, ako aj kópiu strany s platnými vízami a takisto mať pri sebe dve fotky pasového formátu (ak fotografie nemáte pri sebe, pri ceste na veľvyslanectvo si zaobstarajte dve fotografie pasového formátu – fotoateliér, fotoautomat).

Kontaktujte políciu

Pri odcudzení alebo strate cestovných dokladov je potrebné kontaktovať príslušné slovenské veľvyslanectvo a postupovať podľa pokynov jeho pracovníkov. Pred kontaktovaním veľvyslanectva SR by ste mali navštíviť najbližší policajný útvar v mieste, kde nahláste stratu alebo krádež cestovného dokladu a vyžiadajte si o tom písomné potvrdenie, ktoré je potrebné pri vystavení náhradného cestovného dokladu.

Dostavte sa osobne

Vybavenie dokladu urýchlite, ak už pri prvom kontakte s veľvyslanectvom uvediete pracovníkovi konzulárneho úseku svoje základné osobné údaje. Osobná prítomnosť každého žiadateľa o náhradný cestovný doklad na konzulárnom úseku slovenského veľvyslanectva je nevyhnutná. Predídete tým nepríjemnostiam, ktoré môžu vzniknúť zneužitím vášho cestovného dokladu inými osobami.

Rýchlosť vystavenia náhradného cestovného dokladu je podmienená časom potrebným na preverenie totožnosti a štátnej príslušnosti žiadateľa. Náhradný cestovný doklad slúži predovšetkým na návrat slovenského občana najkratšou cestou do Slovenskej republiky a preto je časová platnosť dokladu obmedzená.

Informácie poskytlo Ministerstvo zahraničných vecí SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #pas #strata