Na hrade Modrý Kameň pripravujú výstavu o osudoch Rómov na Slovensku

Na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pripravujú reprízu výstavy s názvom Príbeh detí vetra. Ukáže skutočný príbeh a osudy Rómov na Slovensku, informovala Dáša Ďuríková zo Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek.

28.02.2024 11:00
debata

Dodala, že pre verejnosť bude k dispozícii od 1. marca do 15. mája vo výstavných priestoroch múzea a barokovej sále na hrade. Výstavu pripravilo Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. Historická časť výstavy sa zaoberá najvýznamnejšími medzníkmi dejín rómskeho etnika na Slovensku.

„Je to od 14. storočia, ku ktorému sa viaže pravdepodobne najstaršia zmienka o Rómoch na našom území, až po 90. roky 20. storočia,“ spresnila.

Časť výstavy venujú kultúre Rómov. Návštevníkom to umožní nazrieť do ich sveta a zistiť, čo ľudí z rôznych spoločenstiev spája a čo je naopak špecifické. Záujemcovia budú mať možnosť oboznámiť sa s tradičnými rómskymi remeslami, s tradičnými spôsobmi bývania, stravovania, s rómskou hudbou, vierou a náboženstvom.

„Posledná časť prezentuje činnosť organizácií, ktoré zastupujú rómsku menšinu na Slovensku. Sú to aj inštitúcie, ktoré dokumentujú a prezentujú históriu rómskeho etnika, jeho kultúru a život,“ pripomenula.

Textová časť výstavy je v trojjazyčnej mutácii, a to v slovenskej, rómskej a anglickej. Doplnili ju obrazovým materiálom, ako aj trojrozmernými zbierkovými predmetmi a modelmi. Tie na výstavu požičalo Slovenské národné múzeum v Martine a Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.

Hrad Modrý Kameň otvoril v roku 2023 letnú turistickú sezónu koncom apríla a trvala do 31. októbra. Za tento čas ho navštívilo 23 942 turistov. „V porovnaní s rokom 2022 je to nárast o 3428,“ uviedla Ďuríková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň