Festival Vysoké hory ponúkne premietanie filmov aj autorské prezentácie

Hlavný program 29. ročníka festivalu Vysoké hory sa v Žiline uskutoční v sobotu (9. 3.) vo Veľkej sále mestského úradu. Predchádzať mu bude v piatok (8. 3.) predpoludním premietanie pre školy v dvoch termínoch, informoval Peter Dodek.

08.03.2024 11:00
debata

Doplnil, že sobotňajšie bloky budú od 9. hodiny patriť premietaniu filmov a od 14. hodiny sa začnú živé autorské prezentácie, doplnené filmami.

„Program tradične otvorí snímka zo Slovenska. Konkrétne z Vysokých Tatier od českého autora Martina Dvořáčka s názvom Štít Maličký. S dokumentmi sa predstavia aj renomovaní slovenskí autori. Pavol Barabáš s dielami Veľký kaňon a na záver festivalu s medailónom Desiatkový kráľ. Rasťo Hatiar s filmom o jedinečnom slovenskom výstupe na najvyššiu horu Severnej Ameriky Denali,“ uviedol.

Zo zahraničnej produkcie to budú francúzske filmy Air Karakoram o paraglidingu nad výškou 8000 metrov, Deep Freeze Directissime Walker s úžasnou kamerou v stene alpského velikána Grandes Jorasses.

„Ale aj Rozprávka o tak trochu inej princeznej, snoubordistke Klaudii Medlovej, film od rakúskej majsterky sveta vo freeride Manuely Mandlovej Zdola nahor a dokument Jakuba Varinského o ultrabežcovi Štefanovi Karakovi, ktorý doplní vystúpenie tohto športovca v ‚zrelom veku‘,“ priblížil.

„Živé prezentácie začne popoludní český cestovateľ, horolezec a skialpinista Michal Kleslo s programom o indických Himalájach. Po ňom Trenčan Jozef Opatovský priblíži expedíciu Kaukaz 2023. Žilinčan Peter Čaplicky trek a výstup na Gokyo Ri v nepálskej oblasti Solo Khumbu a Jozef Baník výpravu do marockého pohoria Veľký Atlas,“ povedal Dodek.

Dodal, že vo večernom bloku porozpráva Ján Bystriansky o netradičnej výprave štyroch slovenských kňazov na ôsmy najvyšší vrchol sveta Manaslu.

„Súčasťou programu bude aj prezentácia prvého dielu knihy Slovenskými pohoriami – vysokohorské turistické zrazy, spojená s možnosťou jej kúpy. Približuje dnes už ‚pravek‘ výkonnostnej turistiky na našom území s unikátnymi archívnymi materiálmi,“ podotkol.

Organizátorom festivalu Vysoké hory Žilina je od prvého ročníka Žilinský vysokohorský klub (ŽIVYK) Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS). Vstup na všetky premietania je zadarmo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #festival #hory