Lonely Planet vyhlásil top pláže: Ktoré 3 máme najbližšie?

Známy cestovateľský magazín Lonely Planet chce aj tento rok pomôcť turistom nájsť tie najkrajšie miesta na relax, a tak i tento rok vytvoril zoznam najkrajších pláží sveta.

28.02.2024 06:00
debata

Od legendárnych zlatých zálivov až po málo známe zátoky, od Chorvátska po Jemen – niektoré sú vo vzdialených exotických rajoch, iné máme celkom „poruke“. Tieto top pláže máme najbližšie.

Sarakiniko, Milos, Kyklady, Grécko

Pláž je typická svojimi slnkom vybielenými vulkanickými horninami, ktoré sa pozvoľna ponárajú do malého hlbokého tyrkysového Egejského mora.

Storočia erózie, vlnobitia a vetra spôsobili, že skalné útvary na pláži sa vyklenuli, čím sa vytvorili jaskyne lákajúce na dobrodružné preskúmanie. Alabastrové útesy sú zasa ideálnymi skokanskými mostíkmi.

Po bádaní a skákaní sa opaľujte na skalách alebo z nich skočte do mora so šnorchlom a skúmajte pestrý život pod vodou.

Aj keď na pláži nie sú bary či obchody, pútavé výhľady a chladivé vody vynahradzujú tento nedostatok.

Pláž Sarakiniko, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie v Grécku, môže byť plná turistov. Aby ste sa však vyhli davom, navštívte ju na jar alebo na jeseň.

Ak pricestujete počas hlavnej sezóny, zamierte na pláž ráno a jediné zvuky, ktoré budete počuť, budú vietor a šumiace vlny.

Alebo si tu vychutnajte západ slnka: je to očarujúci pohľad, keď biele skaly žiaria ohnivými odtieňmi červených lúčov.

Punta Paloma, Tarifa, Cádiz, Španielsko

S jemným pieskom, trblietavými vodami a vetrom tvarovanými dunami na pozadí Maroka a Gibraltárskeho prielivu je ľahké pochopiť, prečo je Punta Paloma jednou z najzvodnejších pláží v Španielsku.

Tmavomodrý Atlantik láka na vynikajúce kúpanie, duny ponúkajú oslnivé výhľady a chiringuito (plážová reštaurácia) podáva návštevníkom pláže tinto con limón (červené víno s limonádou). Túto pláž milujú všetci od turistov až po miestnych obyvateľov.

Prechádzka po západnom kraji kľukatého piesčitého oblúka vás zavedie do prírodných bahenných kúpeľov, kde si môžete natrieť pokožku rozmočenou hlinou bohatou na minerály.

Po okolitých kopcoch vedie niekoľko ďalších peších a jazdeckých trás, z ktorých niektoré vás zavedú k pamiatkam, ako je prehistorická nekropola Los Algarbes.

Ak by ste radšej zostali na pláži, môžete vyskúšať kitesurfing a zhora si vychutnať pohľad na veselé delfíny, šantiace veľryby či rovážne korytkačky.

Pláž Punta Rata, Brela, Makarská riviéra, Chorvátsko

Pláž snov Punta Rata sa rozprestiera v dĺžke 400 metrov okolo mysu chráneného prírodnou rezerváciou na čarovnom mieste, kde sa borovicové lesy stretávajú s chladným, čistým Jadranským morom. Je to rozhodne jedna z najkrajších pláží chorvátskeho pobrežia.

Voňavé borovicové háje poskytujú príjemný tieň, zatiaľ čo tmavomodré vody ponúkajú od júna do októbra teploty nad 20 °C ideálne na plávanie, šnorchlovanie, jazdu na kajaku alebo paddleboarding.

Alebo si poseďte na neďalekej promenáde, aby ste zachytili nádherné večery, keď obloha žiari sýto oranžovo-červenou a neónovou ružovou počas toho ako slnko klesá za borovicami.

NEPOUZ, Čierna Hora Čítajte viac Nový hit leta? Čierna Hora vás ohúri kvalitou aj nízkymi cenami, čoskoro pribudnú priame lety dovolenka, more, prázdniny, Korfu, Grécko, plachetnica, jachta Čítajte viac Okolo Španielska sa deje niečo podivné (a desivé): Lodiam hrozí nečakané nebezpečenstvo Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Lonely Planet #pláže #Najkrajšie pláže sveta