Spišská Belá pokračuje vo zveľaďovaní lesa a vzdelávaní

Mesto Spišská Belá pokračuje vo zveľaďovaní lesov a vzdelávaní, samospráve sa podarilo získať európske zdroje vo výške takmer 100 000 eur z Programu rozvoja vidieka SR. Predkladateľom projektu budovania a obnovy občianskej a poznávacej infraštruktúry boli Lesy mesta Spišská Belá. Informoval o tom podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Štefan Bieľak s tým, že vďaka viacerým opatreniam sa zlepší odolnosť i environmentálna hodnota lesných ekosystémov.

12.02.2024 17:15
debata

„Na existujúcich cyklotrasách, náučných chodníkoch a turisticky vyhľadávaných miestach budú vytvorené nové oddychové miesta, edukačné tabule, studničky či smerové tabuľky na lepšiu orientáciu v prírode. Konkrétne na turistickom chodníku z Tatranskej Kotliny smerom na chatu Plesnivec, na náučnom chodníku Fľak, pri cyklotrase Spišská Belá – Ždiar a na turisticky vyhľadávanom mieste nad obcou Lendak v blízkosti prírodnej rezervácie Pálenica,“ konkretizoval Bieľak.

Celkovo na jednotlivých trasách upravia niekoľko existujúcich edukačných tabúľ a existujúci mostík. Pribudnú štyri menšie premostenia, desať altánkov, stoly so sedením, lavičky, ďalších 12 informačných tabúľ, smerové tabuľky, studničky a dve panoramatické mapy. Súčasťou projektu sú aj dve stanovištia lesnej pedagogiky. Uvedené aktivity budú mestské lesy postupne realizovať do novembra tohto roka.

„Cieľom projektu je sprostredkovanie poznávania jednotlivých zložiek prírody i systémových celkov návštevníkom územia, zvyšovanie ich environmentálneho povedomia a harmonizácia vzťahu prírody a človeka. Zvýšiť sa má aj spoločenská hodnota dotknutých území a zlepší sa plnenie sociálnych funkcií lesov,“ uzavrel Bieľak.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Belá