Eiffelovka či Socha slobody... Štyri atrakcie, ktoré majú verné dvojičky na opačnom konci sveta

Oscar Wilde raz povedal: Napodobňovanie je najúprimnejšia forma lichotenia. Prečo by sa tento pojem nemal vzťahovať aj na cestovanie? Tu je niekoľko miest a atrakcií, ktoré by mohli doslova vyhrať Oscara za dokonalú imitáciu.

13.02.2024 06:00
debata

Ak ste sa niekedy ocitli na cudzom mieste, no napriek tomu vám bolo prostredie povedomé, nemusela to byť náhoda, ani déjà vu.

Po celom svete skutočne existujú mestá, štvrte, budovy a orientačné body, ktoré sa nápadne podobajú na iné – často sú aj na rozdielnych kontinentoch.

Hallstatt, Rakúsko / Hallstatt, Čína

V tomto prípade, samozrejme, nejde o žiadnu náhodu – čínska mánia napodobňovania viedla už k výstavbe mnohých „rovnakých“ miest: Paríž si Číňania postavili v Tianduchengu, Jackson Hole vyrástol pri Pekingu a Benátky zasa v Daliane.

Azda najznámejšou čínskou napodobeninou je rakúsky Hallstatt. Ázijci si vytvorili dokonalú kópiu malebnej alpskej dedinky na brehu rovnomenného jazera v rakúskom regióne Salzkammergut.

Dvojník mesta sa nachádza v Huizhou v provincii Guangdong a ponúka repliky fontány, kostola a hlavnej ulice, ktoré sa nachádzajú v jeho rakúskom náprotivku.

Napriek tomu mu chýba historická a kultúrna hodnota originálu, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO a je domovom najstaršej soľnej bane na svete.

Toto rázovité miesto obkolesené pohorím Dachstein bolo dlhé stáročia nedostupné inak ako loďou alebo pešo. V dôsledku toho bol Hallstatt do značnej miery ušetrený moderných zásahov. A tak dodnes lemujú jeho očarujúce dláždené uličky farebné budovy v barokovom štýle.

Majstri fejkov! Čočík sa bol pozrieť v kópii Hallstattu. Je tu menej Číňanov ako v tom skutočnom
Video
Zdroj: MALL.TV

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Socha slobody #Eiffelova veža