V Riu sa na karnevale roztancuje 7 miliónov ľudí. Ohrozujú ich 2 veľké nástrahy, organizátori hazardujú

Na karnevale v Riu de Janeiro, ktorého hlavná časť sa začala v piatok, sa tento rok zúčastní okolo sedem miliónov ľudí. Uvádza to odhad radnice brazílskeho mesta, píše agentúra EFE.

12.02.2024 08:00
debata
Karneval v Riu.
Karneval v Riu.
+2Mačacie kostýmy na pouličnom predstavení...

V Riu aj v ďalších brazílskych mestách sa očakávajú okrem iného stovky tisíc zahraničných turistov. Oslavy sa však tento rok musia vyrovnať s dvoma závažnými problémami – kriminalitou a horúčkou dengue.

Ekonomický prínos karnevalu radnica odhaduje na zhruba päť miliárd brazílskych realov, čo je skoro miliarda eur. V aktivitách súvisiacich s karnevalom podľa vedenia mesta pracuje viac ako 50-tisíc ľudí.

Hlavná časť karnevalových osláv sa začala v piatok odovzdaním kľúčov mesta kráľovi Momo, ktorý je monarchom karnevalového veselia.

Celým mestom prechádzajú sprievody s hudobným sprievodom a alegorickými vozidlami. Hlavnou atrakciou sú však prehliadky škôl samby na známom sambodróme, ktorý navrhol preslávený architekt Oscar Niemeyer.

Tohtoročné karnevalové veselie však čelí podľa agentúry AFP dvom veľkým problémom – kriminalite a horúčke dengue.

Úrady nechali v uliciach rozmiestniť ďalšie tisícky policajtov, ktorí dohliadajú na oslavy okrem iného aj na sambodróme.

Účastníci dostanú repelenty proti komárom, ktoré horúčku dengue prenášajú. Brazília zažíva silnú vlnu nákazy, Rio de Janeiro dokonca vyhlásilo stav zdravotníckej núdze, karneval na rozdiel od obdobia pandémie covidu-19 však pokračuje ďalej.

Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie, Heilstollen Čítajte viac Cesta do stredu zeme: V útrobách kopca Radhausberg sídli liečivá sila more, pláž, surfer, piesok, surfovanie, surf, Čítajte viac Osem z top 25 pláží sveta je v Európe: Ktoré dostali od fanúšikov najlepšie recenzie? nepouz, Uliana, TikTok Čítajte viac Pred a po: Ukrajinská TikTokerka zdieľa drsné videá, ako sa krajina a jej život za posledný rok zmenili
debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #karneval