Sprievodcovia si svoj deň v Trnave pripomenú bezplatnými prehliadkami mesta

Trnava sa opäť pripojí k mestám na celom svete, v ktorých sprievodcovia pri príležitosti Medzinárodného dňa sprievodcov cestovného ruchu návštevníkom ukážu najvyhľadávanejšie turistické atrakcie. V sobotu 17. februára organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism pre verejnosť tri bezplatné prehliadky aj s menej tradičným obsahom.

16.02.2024 09:00
Trnava Foto:
Jednou z dominánt Trnavy je aj Dóm sv. Mikuláša.
debata

Témou prvej prehliadky bude podľa Trnava Tourism stredoveký obranný systém mesta Trnavy. Začne sa o 11:00 pred mestskou vežou. „Obranu mesta tvorili hlavne rozsiahle stredoveké hradby, ktoré sa radia medzi najrozsiahlejšie zachované tehlové obranné systémy v strednej Európe. Na viacerých miestach je možné na ne vystúpiť, s návštevníkmi si hradby prezrieme zblízka a výnimočne im sprístupníme aj jednu z bášt,“ povedala Anna Valentová, sprievodkyňa cestovného ruchu.

Oslava Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu bude pokračovať menej tradičnou prehliadkou Trnavy so sprievodcom a architektom Miroslavom Beňákom o 13:00. Jej témou budú premeny mesta v 20. storočí. Sprievodca poukáže na inak architektonicky hodnotné a originálne budovy, ktoré si so sebou nesú stigmu spojenú s obdobím ich vzniku – socializmom.

„Prehliadka má za cieľ ukázať, že na ne netreba nazerať len ako na hriechy spáchané na tvári historického jadra, ale ako na hodnotnú súčasť histórie a identity mesta,“ dodáva Miroslav Beňák.

Deň prehliadok ukončí sprievodca Slavomír Dzvoník, ktorého môžu návštevníci často stretnúť počas historických prehliadok mesta v dobovom oblečení. Účastníkov prevedie kostolmi v Trnave, začiatok jeho prehliadky je o 15:00.

„Všetky prehliadky budú bezplatné a začnú sa pred mestskou vežou v Trnave. Stačí len prísť a pridať sa k našim sprievodcom. Dĺžka prehliadok bude približne hodinu až 90 minút,“ pozýva Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism. Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu pripadá na 21. február, tento dátum pripomína vznik Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov (WFTGA) v roku 1985.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #prehliadky