Najväčšie lyžiarske strediská hlásia dostatok snehu

Začiatok jarných prázdnin zastihol tatranské lyžiarske strediská v plnej prevádzke. Otvorené sú všetky zjazdovky, nachádza sa na nich mix technického a prírodného snehu, v priemere približne do 70 centimetrov. Informoval o tom hovorca prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese Marián Galajda. Snežné pásové vozidlá tam nielen upravujú zjazdovky, ale vďaka svojej výbave prinášajú aj zaujímavé dáta o výške snehovej pokrývky, v niektorých miestach je rekordná.

24.02.2024 09:00
lyžovačka, lyže, zima, svah, prilba, lyžovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najvyššiu vrstvu snehu na zjazdovke namerali v stredisku pod Lomnickým štítom na traverze 5a zo Skalnatého Plesa smerom do Tatranskej Lomnice.

„Máme tam 2,72 netra mixu technického a prírodného snehu v pomere 50 ku 50. Je to špecifické miesto, ktoré traverzuje horský masív a pravidelne tam musíme hlavne po veterných dňoch doslova vyrezávať zjazdovku. Často je zafúkaná tak, že doslova mizne pred očami,“ priblížil šéf zasnežovania a lyžiarskych tratí v Tatranskej Lomnici Ján Kozubík.

Na Štrbskom Plese namerali najvyššiu vrstvu snehu, 379 centimetrov, na zjazdovke Solisko a nachádza sa konkrétne pod druhým terénnym prahom na zjazdovke.

„Je tam veľký zráz a počas celej zimy to lyžiari jazdením, snežné pásové vozidlá pri úprave zjazdoviek, a samozrejme aj vietor postupne zrovnávajú s okolitým terénom,“ dodal prevádzkový riaditeľ tamojších lanových dráh Jaroslav Sokol.

Podľa jeho slov práve v tejto časti ostáva sneh aj po skončení lyžiarskej sezóny najdlhšie.

Satelitné meranie výšky snehovej pokrývky umožňuje prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk skvalitniť či zefektívniť úpravu zjazdoviek.

„Základom je spojenie jednotlivých strojov so satelitmi, čo presne určuje ich polohu a pri porovnaní s 3D modelom zjazdoviek, ktorý získali letným nasnímaním zjazdoviek, dokáže presne identifikovať výšku snehovej pokrývky,“ ozrejmil Galajda.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžiarske strediská