Kly, lustre aj balóny: Nazrite do hotela zo 600 ton ľadu, kým sa roztopí

Gabriela Sabová, Pravda | 09.01.2022 07:00
Prvý ľadový hotel na svete opäť otvorili! A zasa je ukážkou očarujúcej zimnej architektúry, ktorú exkluzívne vytvorilo 27 medzinárodných umelcov, ktorí použili viac ako 1300 blokov ľadu.

Hotel Icehotel 32, ktorý sa nachádza 200 kilometrov severne od polárneho kruhu v Jukkasjarvi vo Švédsku, ponúka unikátne ľadové izby, v ktorých sa otužilci môžu ubytovať počas piatich mesiacov, kým sa ľad neroztopí a nestečie späť do rieky Torne, píše Nationalnews.

Na vytvorenie tohtoročného hotela sa použilo viac ako 600 ton ľadu a viac ako 25 000 metrov kubických – pre lepšiu predstavu je to asi objem 10 olympijských bazénov – zmesi snehu a ľadu.

A dielu priala aj príroda, tento región totiž zaznamenal rekordne nízke teploty mínus 38 C, čo sú ideálne podmienky pre ľadových umelcov a dizajnérov.

Icehotel 32, plný fantastických umeleckých apartmánov a sôch vyrobených výlučne z ľadu a snehu, je výsledkom práce viac ako 70 ľudí vrátane 27 umelcov, početných produkčných tímov, staviteľov a svetelných dizajnérov.

Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko!

Ďalších 150 zamestnancov sa postará o to, aby izby, chodby a siene zostali počas celej sezóny v pôvodnom dokonale bielom stave, a tiež budú vítať hostí.

Pobyt v Icehoteli je mrazivý, a tak sa odporúča stráviť tu len jednu noc.

Hotel má 12 sezónnych umeleckých apartmánov a 24 ľadových miestností, ktoré sú k dispozícii celoročne. K dispozícii sú aj kúpele, sauna s nulovou teplotou, ľadový bar, kino a veľká obradná sieň, kde sa počas zimy konajú nezabudnuteľné svadby.

Novo navrhnuté umelecké suity sú tu po prvý raz a na jar, keď sa ľad rozpustí, navždy zaniknú.

600-kilový luster

Hostia ubytovaní v Icehoteli 32 budú spať na ľadových posteliach vystlaných sobími kožušinami, v apartmánoch, kde teploty klesajú hlboko pod bod mrazu.

Časť hotela je síce vďaka solárnemu chladiacemu zariadeniu otvorená celoročne, veľké odhalenie sa však koná každý december, keď ožije ten pravý ľadový hotel v celej svoje pominuteľnej nádhere.

Tento rok navrhli izby umelci z 19 rôznych krajín, čím hotel získal medzinárodnú atmosféru. To je veľký rozdiel oproti roku 2020, keď suity navrhli iba umelci zo Švédska z dôvodu obmedzení cestovania súvisiacich s koronavírusom.

V súlade s tradíciou víta hostí vo vstupnej hale oslnivý luster obsypaný cencúľmi. Tohtoročný trblietavý dizajn bol vytvorený z viac ako 200 ručne vyrobených ľadových kryštálov a váži viac ako 600 kilogramov.

Týždne práce

Výnimočné apartmány tento rok sú v štýle Art Deco, ako vystrihnuté z Veľkého Gatsbyho, ďalšia miestnosť je zasa plná snehových kurčiat a prírodou inšpirovaný Ginnungagap predstavuje krajinu zamrznutých riek, jazier a hôr.

Vo vnútri apartmánu nazvaného Posvätný obor, ktorý navrhli štyria švédski umelci, je aj rodinná posteľ usadená medzi obrovskými pármi mamutích klov vytvarovaných zo snehu.

Hostia, ktorí sa ubytujú v apartmáne na Dickensian Street, od dvojice otca a dcéry Johnathana a Marnie Greenovcov z Veľkej Británie, sa budú môcť vrátiť v čase návštevou starých londýnskych uličiek, doplnených o lampáše, plných obchodníkov so syrmi a tradičným hostincom. Všetko vyrezané zo snehu.

Zamilované dvojice si svoje áno môžu povedať v jedinečnej ľadovej sále, ktorá má tento rok ohromujúci dizajn s motívom snežných balónov od umelcov Marjoleina Vonka a Maurizia Perrona. Malebná sála s názvom Vo vzduchu vyvoláva údiv pri pohľade na letiace balóny, stĺpy pripomínajúce sklo a lavičky z ľadových blokov.

Pôsobivé výsledky zabrali stavebným tímom viac ako šesť týždňov prác – sekania a tvarovania snehu a ľadu, aby sa pokúsili zhmotniť víziu každého umelca.

Základové práce sa pritom začali už v marci 2021, keď tímy zozbierali tisíce kilogramov ľadu z rieky pomocou špeciálnych strojov na extrakciu každého z blokov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ