Za čo Holandsko vďačí Turecku a čo má na svedomí miznúcu vodu? 7 faktov o Turecku

Gabriela Sabová | 25.04.2024 06:00
Kapadócia, skalné domy, Turecko, teplovzušný... Foto:
Kapadócia je čarovná z teplovzdušného balóna.
Turecko je jednou z piatich krajín, ktoré sa rozkladajú Európe aj v Ázii. Okrem Turecka je to ešte Azerbajdžan, Gruzínsko, Kazachstan a Rusko.

Turecko spadá takmer úplne do západnej Ázie. Ázijská časť Turecka pozostávajúca z Anatolského polostrova a ďalšej časti, menšia časť krajiny sa rozprestiera na Balkánskom polostrove v juhovýchodnej Európe a nazýva sa Východná Trácia – táto pokrýva iba 3 % celkovej rozlohy krajiny a žije tu približne 11 miliónov ľudí, čo predstavuje približne 14 % populácie krajiny.

Najväčšie mesto Turecka – Istanbul – má časti na oboch stranách Bosporu, čo z neho robí jediné transkontinentálne mesto. Hlavné mesto krajiny, Ankara, sa nachádza v Ázii.

Územie súčasného tureckého štátu je jadrom predchádzajúcej Osmanskej ríše, ktorá bola tiež transkontinentálna a nahradila skoršiu, rovnako transkontinentálnu Byzantskú ríšu, ktorej hlavným mestom bol Konštantínopol, dnes známy ako Istanbul.

Istanbul, Turecko, veža Galata
Video
Zdroj: Pixabay.com

Div sveta

Turecko je domovom pozostatkov jedného zo siedmich divov starovekého sveta, Artemidinho chrámu. Chrám – Artemision, dal asi v roku 550 pred Kristom vybudovať kráľ Kroisos z Lýdie v meste Efez, na pobreží Malej Ázie. Artemidin chrám bol dlhý 112 metrov a široký 52 metrov, čo z neho robilo jednu z najväčších stavieb tých čias.

Pýcha Holandska

Nebyť Turecka, nebolo by Holandsko slávne svojimi tulipánovými poliami. Tento kvet sa priviezol do Európy práve z Turecka v 16. storočí a začalo sa mu veľmi páčiť pod veternými mlynmi.

Z divokého tureckého vína údajne pochádza až 80...
Kusadasi v Turecku.
+13Kapadócia je čarovná z teplovzdušného balóna.

Podzemné mesto

Turecko má druhé najväčšie podzemné mesto na svete, starobylý Derinkuyu, ktorá by mohla ubytovať až 20 000 ľudí aj s dobytkom a zásobami potravín. Mesto má pod povrchom dokonca viac úrovní a siaha do hĺbky približne 895 metrov. Každé z podzemných poschodí sa dalo uzavrieť kamennými dverami. Unikátnou časťou komplexu je priestranná miestnosť s klenbou, ktorá slúžila ako náboženská škola a študovňa. V súčasnosti môžu turisti navštíviť asi polovicu podzemného mesta.

Miznúca voda

Pod zemou má Turecko aj ďalšie poklady. Na jeho území sa nachádza aj štvrtá najväčšia podzemná zásobáreň vody na svete. Rozprestiera sa pod planinou Konya. Nadmerné využívanie podzemnej vody si však vyberá svoju daň v podobe dier, ktoré tu vznikajú v dôsledku prepadov pôdy. A počet dier sa znepokojivo zvyšuje najmä v suchej centrálnej provincii Konya, čo ohrozuje živobytie farmárov.

Úrodné roviny Konya sa nazývajú Chlieb krajiny, no región sužujú tisíce závrtov, ktoré predstavujú hrozbu pre úrodu a ľudí. Počet dier býval dlho relatívne stabilný, ale v roku 2020 došlo k markantnému nárastu, v súčasnosti ich je tam viac ako 2 600, asi 700 z nich je skutočne hlbokých.

Turecko zažíva suchá v dôsledku globálneho otepľovania a väčšina jazier v krajine v posledných rokoch sa zmenšila. Práve preto sú farmári odkázaní na podzemnú vodu, ale rezervoáre už nepostačujú na zavlažovanie.

Odkiaľ sú vaše marhule?

Turecko je najväčším svetovým producentom lieskových orechov a zásobuje približne 70 % svetového trhu. Okrem toho je tiež najväčším svetovým producentom marhúľ, fíg a granátových jabĺk.

Nečakane elastická

Slávna turecká zmrzlina dondurma je taká hustá a žuvacia, že sa dá natiahnuť a hrať sa s ňou ako s karamelom. Zvyčajne sa vyrába zo smotany, šľahačky, salepu (rozomletej hľuzy orchidey), mastichu (rastlinnej živice) a cukru.

turisti, Bratislava Čítajte viac Bratislava sa ochladzuje: Slovenská metropola zaznamenala 2. najväčší pokles teploty zo všetkých hlavných miest sveta Rusko, Petrohrad, Čítajte viac Rusi to skúšajú ďalej: Napriek sankciám sú druhými najčastejšími ázijskými žiadateľmi o schengenské víza Cyprus, behanie, beh, športovanie, Čítajte viac Turci otvorili pláž na predmestí Famagusty, cyperskí Gréci sú znepokojení

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ