Slovák vypije 80 litrov piva. Stačilo to na TOP 10 najväčších pivárskych krajín?

Rôzne krajiny držia rôzne prvenstvá - najstaršie pamiatky, najväčšia metropola, najvyšší obyvatelia, najviac prichádzajúcich turistov... Nasledujúci rebríček vypovedá o tom, koľko litrov piva sa za rok vypije v krajinách v prepočte na jedného obyvateľa. Ktoré krajiny teda skonzumujú najviac piva na svete? A ako sa umiestnilo Slovensko, ktoré je svojou pivárskou kultúrou celkom známe?

27.11.2023 06:00
debata (2)

Pivo je jedným z najstarších nápojov na svete, variť ho začali ešte skôr ako sa objavil písaný text a je najrozšírenejším alkoholickým nápojom na Zemi.

Ako dopadlo Slovensko?

10 krajín, kde vypijú najviac piva
Video
Zdroj: Pixabay.com

Čerstvý rebríček

Na čele 10-miestneho rebríčka bolo v roku 2020 rodisko Plzne so 181,7 litrami spotrebovaného piva na obyvateľa. Na zozname bolo aj 8 ďalších európskych krajín vrátane Nemecka.

Jediná neeurópska krajina, africká Namíbia, môže za svoj záujem o pivo ďakovať niekdajším koloniálnym väzbám s Nemeckom.

Slovensko sa v roku 2020 umiestnilo na 9. priečke s 82,2 litrami na obyvateľa za rok.

Zatiaľ najnovší rebríček v počte skonzumovaných litrov piva na počet obyvateľov vyšiel v roku 2021, vytvorila ho spoločnosť Kirin Brewery Company.

A poradie v top desiatke sa oproti roku 2020 zmenilo.

Zaujímavé je aj zistenie, kde sa pije najmenej piva: krajinou na opačnej strane spektra je India, kde sa skonzumuje len 1,2 litra piva na osobu za rok.

Celková spotreba

Tu je 10 krajín, ktoré spotrebujú najviac piva – je to celkový počet skonzumovaných litrov v roku 2020, nevypovedá o tom, koľko sa vypije v prepočte na jedného obyvateľa. Sú v ňom teda najväčšie krajiny:

  1. Čína — 36 087 999 litrov
  2. Spojené štáty americké — 24 104 998 litrov
  3. Brazília — 13 846 998 litrov
  4. Rusko — 8 646 001 litrov
  5. Mexiko — 8 287 000 litrov
  6. Nemecko — 7 746 001 litrov
  7. Japonsko — 4 416 000 litrov
  8. Spojené kráľovstvo — 4 087 998 litrov
  9. Vietnam — 3 845 001 litrov
  10. Španielsko — 3 814 998 litrov

Tento rebríček naznačuje, že spotreba piva je na celom svete približne rovnaká, pivo je skutočne veľmi populárne vo väčšine krajín sveta.

Podgorica, Čierna Hora, Montenegro, kruhový obchvat Čítajte viac Drsný brutalizmus aj lacné pivo: Táto európska metropola prekvapí kultúrou aj nízkymi cenami

Svetové pivo

Podľa Oxford Companion to Beer je pivo tretím najobľúbenejším nápojom na svete – obľúbenejším ako víno a dokonca aj ako káva. Zdolala ho len voda a čaj.

Pivo sa zvyčajne pripravuje zo sladového jačmeňa, hoci môže byť vyrobené aj z pšenice, kukurice alebo ryže.

Varenie piva je viacstupňový proces, ktorý najskôr premieňa škroby v obilí na cukry a potom ich fermentuje kvasinkami na výrobu piva.

Jeho druh záleží od typu kvasiniek použitých počas procesu fermentácie. Ležiaky sa vyrábajú z kvasníc, ktoré kvasia pri nižších teplotách a zhromažďujú sa na dne pivnej zmesi, a pivá sa vyrábajú z kvasníc, ktoré kvasia pri vyšších teplotách a vytvárajú penu v hornej časti fermentačnej komory.

Pivá sa ďalej kategorizujú podľa ich štýlu, ktorý zohľadňuje faktory vrátane farby a vzhľadu, chuti, vône, sily, pocitu v ústach, prísad (zrná, kvasnice, ovocie, korenie atď.), pôvodu a spôsobu výroby.

Nezávislá asociácia pivovarov definuje viac ako 150 pivných štýlov, hoci väčšina zdrojov je o niečo menej podrobná.

Pivo treba vedieť nalievať Čítajte viac Pivo za pár centov! Cestovný ruch prekvitá vďaka lacnote, východoeurópsky raj objavili Česi aj Nemci reštaurácia, pár, platba, platba kartou, karta, kreditka, debetka Čítajte viac Pivo za 1,8 eura, pizza od 7! Kde je najlacnejšie mesto Chorvátska? Granada, Španielsko, Andalúzia Čítajte viac Najlacnejšia európska destinácia má pivo za 2 eurá a bezplatné múzeá

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #pivo