Toto mesto bude mať v roku 2024 najvyššiu turistickú daň v Európe. O koľko sa predraží dovolenka?

Turistická daň sa platí buď priamo, alebo sa zarátava do cien ubytovania. Najnovšia správa nepoteší návštevníkov holandskej metropoly: Amsterdam potvrdil, že budúci rok zdvihne svoje dane z ubytovania na 12,5 %, čo predstavuje najvyššiu turistickú daň na starom kontinente.

17.11.2023 06:00
Inntel Hotel Zaandam (Amsterdam, Holandsko) Foto:
Amsterdam - Benátky severu.
debata

Zvýšenie sa bude týkať cestujúcich, ktorí prenocujú v hoteloch, krátkodobých prenájmoch alebo penziónoch, a dotkne sa aj tých, ktorí navštívia mesto výletnými loďami.

Súčasná turistická daň v Amsterdame je 7 %, no v roku 2024 stúpne na 12,5 %. Daň z priemernej ceny za izbu vo výške 175 eur na osobu tak vrastie z 15,25 eur na 21,80 eur za noc.

Pre porovnanie, turistické dane v Barcelone sú v priemere asi 2,25 eur na osobu a deň, v Paríži môžete vo všeobecnosti očakávať, že zaplatíte približne 4 eurá na osobu a noc.

Okrem toho sa daň pre cestujúcich do Amsterdamu na výletných lodiach zvýši z 8 eur na 11 eur na jedného návštevníka na deň.

Video

Nesúhlas

Cestovné dane sú v Európe samozrejmosťou. Napriek tomu na rozdiel od mnohých iných miest vyberá Amsterdam turistickú daň ako paušálnu sadzbu za deň a ako percento z ceny ubytovania, ktoré sa platí pri príchode každého návštevníka do tamojšieho hotela.

Tento zmiešaný prístup môže niekedy viesť k zmätku a neočakávaným výdavkom.

Navyše, nie všetci nové zvýšenie daní podporujú, problémom je, že zvýši účty za hotely. Erwin van der Graaf, výkonný riaditeľ spoločnosti Accor, napísal, že daň je voči sektoru hotelov a výletných lodí nespravodlivá.

silvester, oslava, zábava, párty Čítajte viac Dosť bolo sexu, drog a alkoholu! Jedno z najnavštevovanejších miest Európy začalo vojnu proti nevítaným turistom

Prečo Amsterdam zvyšuje turistickú daň?

V roku 2022 prilákal Amsterdam 17 miliónov turistov, pričom sa predpokladá, že ich počet v roku 2023 vzrastie na viac ako 20 miliónov.

Vzhľadom na počet obyvateľov mesta – ktorých tu žije okolo 900 000 – nie je prekvapením, že k takémuto počtu návštevníkov rastie od domácich averzia.

Trend masového turizmu vyvoláva u Amsterdamčanov a značné nepohodlie a aj obavy, čo sa prejavuje najmä sťažnosťami na hluk a nevhodné správanie.

Mesto sa preto aktívne snaží zabrániť takému druhu cestovného ruchu, ktorý znižuje kvalitu života jeho obyvateľov. Jedným z návrhov je premiestnenie slávnej Štvrte červených lucerien.

Amsterdam, podobne ako aj ďalšie masovo navštevované destinácie, zápasí s výzvou, ako vyvážiť svoju turistickú príťažlivosť a zachovať si jedinečné čaro.

Zvyšovanie turistických daní má za cieľ zmeniť spôsob, akým návštevníci vnímajú Amsterdam. Metropola Holandska, známa ako slobodné a otvorené mesto, bola niektorými podnikmi propagovaná ako miesto „neobmedzených možností“, čo vytvára pocit, že v meste je akceptované akékoľvek správanie.

Predstavitelia mesta sa teraz snažia tento obraz opraviť. Do novej koncepcie patrí zákaz bujarých rozlúčok so slobodou, organizované prechádzky po krčmách, zavedenie skorších zatváracích hodín barov a klubov a zákaz fajčenia kanabisu na uliciach v častiach centra mesta.

Amsterdam - Benátky severu.
Amsterdam
+10Jeden z kanálov, ktoré sa v Amsterdame volajú...

Kam pôjdu nové príjmy?

Mestská rada tvrdí, že dodatočné príjmy zo zvýšenia turistických daní sa budú investovať do štvrtí a oblastí, kde je to najviac potrebné. Finančné prostriedky budú podporovať zelené a rekreačné plochy a podporovať mládežnícke centrá. Budú sa z nich čistiť ulice a riešiť akútne problémy.

Hlavným cieľom vyššej turistickej dane je nezaťažovať obyvateľov mesta finančne.

Amsterdamský víkend

Výlet do Amsterdamu, od piatka do nedele, v priemere môže vyjsť na približne 550 eur. Samotné hotelové náklady môžu predstavovať 418,24 eur na osobu (a výrazne sa zvýšia po pridaní novej turistickej dane) a denné výdavky na jedlo môžu zvýšiť približne 33 eur (34,75 USD) za deň, čo predstavuje medziročný nárast o 9 %.

Netreba zabudnúť započítať také výdavky ako sú lístky na vlak z letiska, požičanie bicyklov a vstup do múzea MOMA, ktoré môžu dosiahnuť ďalších 50 eur.

Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Čítajte viac Kilometer štvorcový mizérie: Amsterdam ohlásil zákaz fajčenia marihuany v uliciach štvrte červených lampášov zmrzlina, leto Čítajte viac Jeden kopček za 6000 eur! Z čoho sa vyrába najdrahšia zmrzlina sveta? dovolenka, more, pláž, oceán, zájazd Čítajte viac Siahneme hlbšie do peňaženky: Aj táto plážová destinácia už zavádza turistickú daň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #turisti #Amsterdam