Dosť bolo sexu, drog a alkoholu! Jedno z najnavštevovanejších miest Európy začalo vojnu proti nevítaným turistom

V holandskej metropole žije len asi 800-tisíc ľudí, ale ročne sem zavíta až 20 miliónov turistov. Napriek špičkovým múzeám, nádhernej zeleni a pokojným vodným tokom si však Amsterdam vyslúžil aj povesť hlavného mesta najslobodomyseľnejších večierkov v Európe. A teraz sa snaží svoj imidž napraviť, píše BBC.

09.09.2023 06:00
debata
Let Amsterdamom
Video
Zdroj: Pixabay.com

Mesto zavádza množstvo nových opatrení, ktoré majú „udržať kvalitu života v Amsterdame“ a zároveň „zabrániť cestovnému ruchu, ktorý spôsobuje nepríjemnosti“.

Radnica v júli zakázala vjazd výletných lodí do centra, aby zabránila nadmernému turizmu v najobľúbenejších oblastiach. V máji zakázala fajčenie marihuany v Štvrti červených lucerien. A v marci začala digitálnu kampaň zameranú na mužov vo veku 18 až 35 rokov z Británie, pomocou ktorej sa snaží odradiť návštevníkov prichádzajúcich za drogami, alkoholom a sexom.

„Návštevníci budú aj naďalej vítaní, ale nie, pokiaľ sa budú správať nevhodne a spôsobovať nepríjemnosti,“ uviedol vo vyhlásení zástupca starostky Sofyan Mbarki. Aj mnohí obyvatelia majú dosť rušivých turistov a nekonečných davov a pomocou billboardov s fotografiami miestnych teraz návštevníkom pripomínajú, že „tu žijú“.

nepouz, amsterdam, kampaň Čítajte viac Turisti, choďte domov!, kričia videá. Obľúbená európska metropola spustila drsnú kampaň

Holandské hlavné mesto bolo samozrejme vždy oveľa viac než len miestom, kde sa môžete odviazať. Podľa miestnych patrí posedenie pri pive v takzvanom bruin café (hnedom bare) so smaženým občerstvením k tým najautentickejším zážitkom, ktoré môžete v Amsterdame zažiť.

Tieto historické putyky – ako napríklad Café de Druif, ktoré slúžia miestnym obyvateľom už zhruba 400 rokov – ponúkajú útulnú a tradičnú atmosféru.

Názov „hnedý bar“ odkazuje na drevené obloženie interiéru, ktoré majú všetky krčmy spoločné, a dokonca vzniká hnutie na ochranu ich klasickej výzdoby.

Napriek tomu, že sa stále objavujú viac trendy bary a reštaurácie, miestna obyvateľka Mia Bekedamová tvrdí, že hnedé bary nikdy nevyjdú z módy, pretože „vždy zostanú originálne“.

Holandsko – a najmä Amsterdam – je tiež jednou z najviac prívetivých cyklistických destinácií na svete. Mesto má zhruba 400 kilometrov cyklotrás a stále ich pribúda, pretože väčšina ľudí jazdí do školy alebo do práce práve na bicykli.

Jazda na bicykli je nielen skvelým spôsobom, ako byť aktívny, ale aj udržateľnou možnosťou, ako si prezrieť mesto. Stephan Van Der Meer je majiteľom spoločnosti Mike's Bike Tours a hovorí, že rád vozí návštevníkov na bicykli po málo frekventovaných trasách, ktoré ich prekvapia inou stránkou Amsterdamu. Jednou z jeho obľúbených ciest je cesta k prístavisku NDSM v štvrti Amsterdam Noord, ktorá kedysi bývala lodenicou a dnes sa hemží pouličným umením, performermi, vonkajšími trhmi a miestnymi predajcami.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac Jesenný eurotrip? Najdrahšími mestami Európy sú Amsterdam a Benátky. Najlacnejšie vás zaskočí...

Amsterdam je preslávený mnohými múzeami a galériami svetovej úrovne. Ale aj keď si ľudia rezervujú vstupenky do vždy populárneho Domu Anny Frankovej alebo Rijksmusea mesiace dopredu, v meste sa nachádza aj množstvo menej preplnených atrakcií. Jednou z nich je Museum Van Loon – zachovalý dom pri kanáli zo 17. storočia, kde sa konajú výstavy súčasného umenia. Na rozdiel od najväčších amsterdamských múzeí ponúka podľa riaditeľa Gijsa Schunselaara „veľmi intímny a osobný zážitok“.

Prehliadka mnohých amsterdamských pamiatok, ktoré nie sú na hlavnej trase, dáva návštevníkom možnosť spomaliť a spoznať kultúru, ktorú by mohli pri rozlúčke so slobodou alebo divokom víkende minúť. „Turistika má svoje pre a proti, ale samozrejme chceme v múzeu privítať čo najviac turistov, aby si užili zbierky a to, čo ponúkame. Ide o to nájsť správnu rovnováhu,“ vysvetlil.

Vďaka viac ako 30 parkom a záhradám po celom meste je v Amsterdame ľahké nájsť zelené plochy. Amsterdamský les (Amsterdamse Bos) je najväčšou rekreačnou oblasťou v meste – je trikrát väčší ako manhattanský Central Park. Návštevníci si tu môžu požičať bicykle alebo kanoe, vziať deti na ihrisko, pozrieť sa na koziu farmu alebo sa prejsť električkou. Je tu aj otvorené divadlo s nabitým programom letných predstavení.

Vzhľadom na to, že sa Amsterdam odkláňa od svojej povesti mesta, kde je všetko dovolené, nikdy nebola lepšia doba pre znovuobjavenie jeho povestných hnedých barov, rozľahlých vonkajších priestorov a mnohých miest, ktoré lákali cestovateľov dávno predtým, než sa stal centrom večierkov.

cyklista, bicykel, šport Čítajte viac Vedeli ste, že Európa má cyklotrasu dlhú 3 653 km? Spája Čierne more s Atlantikom Bruggy, Belgicko, domy, kanál, voda, rieka, Čítajte viac Kanály aj 'gondoly', ale Benátky to nie sú. Tu je 7 ďalších miest na vode, ktoré očaria
debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam