Vedeli ste, že Európa má cyklotrasu dlhú 3 653 km? Spája Čierne more s Atlantikom

Čo by ste povedali na dokonale pestrý cyklovýlet? Na jeden šup prejdete 10 krajinami, budete bicyklovať pozdĺž šiestich európskych riek.

12.05.2018 07:00
cyklista, bicykel, šport Foto:
Prejsť 3 653 km bicyklom po jedinej cyklotrase?
debata

Zo sedadla uvidíte mnohé top atrakcie – napríklad deltu Dunaja v Rumunsku či údolie Loiry vo Francúzsku. Za jazdy si prezriete nádherné metropoly ako Viedeň, Budapešť alebo Belehrad. To všetko sa vám podarí, ak sa vydáte po trase EuroVelo 6.

Cyklotrasa vedie cez Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko a Bulharsko. Spája rumunské mesto Konstanca s francúzskym Nantes. Prechádza napríklad Bukurešťou, Novym Sadom, Osijekom a nevynechá ani krásavicu na Dunaji Bratislavu. EuroVelo 6 vedie aj cez Passau, Regensburg či Bazilej.

Spravte si zastávku v maďarských kúpeľoch Rudas, Király a Széchenyi, navštívte mesto Esztergom, kde kedysi korunovali kráľov a kde je dodnes najväčšia bazilika Maďarska. Strávte chvíľu v očarujúcom švajčiarskom meste Stein am Rhein s typickými nástennými maľbami na domoch.

Aj v Nemecku trasa odhalí jedno z naj miest – katedrálu v Ulme, ktorý je najväčším evanjelickým kostolom v Nemecku a najvyšším kostolom na svete. Jeho veža meria 161 metrov a prežila aj bombardovanie počas 2. svetovej vojny.

Chateau de Chambord Foto: SHUTTERSTOCK
Chateau de Chambord, zámok, hrad, Francúzsko Chateau de Chambord

EuroVelo vás prevedie aj cez prírodné krásy. Prejdite cez Železné vráta, úžinu na Balkáne, ktorou preteká Dunaj. Pokochajte sa výhľadom na Bodamské jazero, ktoré leží súčasne v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, a nie sú na ňom žiadne oficiálne hranice.

A nezabudnite po ceste navštíviť ani pamiatky UNESCO. Francúzsko ponúka kráľovský zámok Chambord, ktorý je jedným z najznámejších v krajine, aj citadelu v meste Besançon uchvacujúca svojím eklektickým štýlom.

V Rakúsku je vyhlásené za svetové dedičstvo centrum Viedne, v Nemecku láka turistov stredoveké mesto Regensburg so svojím slávnym Chrámom sv. Petra.

Zdroj: Eurovelo.com; Citadelle.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Európa #cyklotrasa #euro velo