Svet má novú najväčšiu administratívnu budovu. Z trónu po 80 rokoch zosadila Pentagón

Slávna päťuholníková stavba slúžiaca ako sídlo Ministerstva obrany Spojených štátov amerických, už viac nie je najväčšou administratívnou budovou sveta. Jeho 620 000 m2 na siedmich poschodiach už viac nestačí na doterajšie prvé miesto. V roku 2023 ju po takmer 80 rokoch z trónu zosadila 15-poschodová budova Surat Diamond Bourse.

05.12.2023 06:00
debata

Surat Diamond Bourse, obchodné centrum s diamantmi, vyrástlo v indickom prístavnom meste Gudžarát, kde sa brúsi približne 90 % všetkých diamantov planéty, a stalo sa najväčšou kancelárskou budovou na svete vďaka jej 660 000 m2.

Má výšku takmer 82 metrov a pracuje tu 65 000 zamestnan­cov – diamantových profesionálov vrátane rezačov, leštičov a obchodníkov. Pre porovnanie, v Pentagóne je zamestnaných len 26 000 ľudí.

Rozľahlý komplex predstavuje sériu deviatich vzájomne prepojených pravouhlých štruktúr vychádzajúcich z centrálnej „chrbtice“.

Dokončenie indického projektu trvalo približne štyri roky, vrátane dvoch rokov oneskorenia súvisiacich s pandémiou Covid-19.

Budovu oficiálne otvoril premiér Narendra Modi. Generálny riaditeľ projektu Mahesh Gadhavi pre CNN povedal, že kancelárske priestory ušetria čas a zdroje ľudí, ktorí do Bombaja denne cestovali kvôli operáciám.

„… niektorí ľudia musia stráviť až štyri hodiny denne, kým sa vrátia zo svojich domovov do kancelárií a späť domov,“ povedal s tým, že myšlienka presťahovať podniky do Suratu bola „lepšou možnosťou“.

Budovu navrhla architektonická firma Morphogenesis so sídlom v Naí Dillí. Podľa Gadhaviho nebolo prekonanie Pentagónu pôvodný zámer. „Veľkosť projektu diktoval dopyt,“ citovala ho CNN.

Budova má najmodernejšie vybavenie, vrátane toho, že je navrhnutá tak, aby spotrebovala až o 50 % menej energie oproti bežným podobným komplexom, čo ju kvalifikuje na „platinové“ hodnotenie od Indian Green Building Council.

Zahŕňa systém „sálavého chladenia“, ktorý cirkuluje chladenú vodu pod jej podlahami, čím sa znížia vnútorné teploty.

Slnko zásobuje energiou spoločné priestory v budove a kancelárie sú prepojené dlhou centrálnou chodbou, pripomínajúcou pôdorys letiskového terminálu.

V budove sa nachádza 4 700 kancelárskych jednotiek a 131 výťahov, ako aj stravovacie, maloobchodné, wellness a konferenčné zariadenia pre pracovníkov.

lietadlo, letisko, cestovanie, turizmus Čítajte viac Najväčšie letisko sveta bude kolosálne. Do roku 2050 vybaví 250 miliónov cestujúcich ročne Varšava, Poľsko, Varso Tower Čítajte viac Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov Lefkada, Grécko, ostrov, pláž, Iónske more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Karibik Európy: Tento pestrý ostrov vyrazí dych svojou exotickou vizážou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #administratíva