Najväčšie letisko sveta bude kolosálne. Do roku 2050 vybaví 250 miliónov cestujúcich ročne

Mesto, ktorá za posledné roky vzniklo doslova z ničoho, sa stalo jednou z top destinácií na dovolenky, biznis, nakupovanie či len obyčajné obdivovanie. Je to Dubaj, ktorý sa pýši najvyššou budovou sveta a zažíva nevídaný rozmach. Ten nemá prečo nepokračovať, a tak sa záujmu zástupom obdivovateľov prispôsobí aj tamojšia doprava.

13.09.2023 06:00
debata (2)
Dubaj, SAE
Video
Zdroj: Pixabay.com

S rozmachom leteckej dopravy plánujú dve dubajské letiská masívnu expanziu. Druhé dubajské letisko by do roku 2050 mohlo obslúžiť až 250 miliónov cestujúcich ročne, píše EuroNews.

Medzinárodné letisko v Dubaji (DXB) je najrušnejším medzinárodným dopravným uzlom na svete. Je pripravené na ešte väčší nával, a tak sa rozhodlo pre prestavbu v hodnote 1,5 až 2,5 miliardy eur, ktorú plánuje uskutočniť počas nasledujúcich 5 až 7 rokov.

Plány, ktoré nedávno predstavil generálny riaditeľ dubajských letísk Paul Griffiths, umožnia DXB do 15 rokov zvládnuť až 120 miliónov cestujúcich ročne.

No tento rast je len začiatkom: keď DXB dosiahne maximálnu kapacitu, druhý dubajský uzol – medzinárodné letisko Al Maktoum (DWC) – sa stane „najväčším letiskom na svete,“ tvrdia odborníci.

DWC v súčasnosti pojme približne 1,6 milióna cestujúcich ročne. Do roku 2050 by ale toto číslo mohlo vzrásť na viac ako 250 miliónov pasažierov.

násilie, modlitba Čítajte viac Turistky žalujú emirát pre násilné gynekologické prehliadky. Úrady zisťovali, či rodili

Aké bude medzinárodné letisko v Dubaji?

DXB je už teraz moderným a jedným z najväčších svetových letísk.

V prvom polroku 2023 vybavilo 41,6 milióna cestujúcich, čím prekonalo úroveň z roku 2019 v rovnakom období. Odborníci predpovedajú, že ročné čísla dosiahnu 85 miliónov, čo bude spôsobené oživením leteckej dopravy z Číny.

Vďaka generálnej prestavbe letisko DXB získa ďalšie salóniky, odbavovacie pulty a miesta na sedenie a zavedie nové bezpečnostné skenery, ktoré od cestujúcich nevyžadujú zbavovanie sa tekutín.

Do jednej časti každého terminálu sústredia aj reštaurácie a potravinové centrá.

Vietjet, letuška, lietadlo, let, cestovanie, Čítajte viac Luxus letiskových salónikov: Takto cestujú tí najbohatší

Aké bude Dubaj World Central Airport?

Dubaj World Central Airport v súčasnosti obsluhuje len zlomok príletov do mesta. V súčasnosti sa však už pripravujú plány, ako z neho urobiť najväčšie letisko na svete.

Miestne správy uvádzajú, že prvá etapa projektu zvýši kapacitu letiska na približne 130 miliónov pasažierov ročne a celá prestavba bude pokrývať plochu 56 kilometrov štvorcových.

Dubaj South, mestský hlavný developerský projekt, už predstavil projekt na sociálnych sieťach.

„#DubaiSouth bude po dokončení domovom najväčšieho letiska na svete a multimodálnej dopravnej infraštruktúry spájajúcej vzdušnú, pozemnú a námornú dopravu,“ uviedli správy.

Treba podotknúť, že ekologická stopa tohto rozšírenia bude pravdepodobne obrovská. V roku 2019 vyprodukovalo 83 miliónov pasažierov DXB až 16,65 milióna kubických ton CO2, čo je najviac zo všetkých letísk na svete.

wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku Spln, zatmenie, Mesiac, lietadlo, noc, obloha, Čítajte viac Najvyťaženejšia letecká trasa má iba 450 km. Lietadlo štartuje každých 8 minút let, lietanie, lietadlo, cestovanie, Čítajte viac Najdlhší let trvá 18 hodín, lietadlo má 6 miliónov súčiastok. 16 zaujímavostí o lietaní

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Dubaj