Zrúti sa? Postavili bariéru a vyhlásili zbierku na záchranu ikonickej pamiatky Talianska

Len nedávno sa uskutočnilo meranie, ktoré malo potvrdiť (alebo v lepšom prípade vyvrátiť) obavy, že ikona známeho talianskeho mesta sa po rokoch nakláňania začala nebezpečne kývať.

06.12.2023 06:00
NEPOUZ, Bologna, Taliansko Foto:
Bologna, Taliansko
debata

Stredoveká veža Garisenda je jednou z najznámejších dominánt talianskej Bologne – a nakláňa sa rovnako ako jej slávnejšia príbuzná v Pise. Vždy bola jemne vychýlená a kývala sa, no teraz jej vraj hrozí doslova kolaps.

Bariéra a zapečatenie

Hlavné mesto regiónu Emilia-Romagna v severnom Taliansku, medzi riekou Pád a Apeninami, má hneď dve vysočizné veže, zaujali aj Danteho Alighieriho a Charlesa Dickensa.

No pred krátkym časom bolonská „šikmá“ veža začala na seba pútať inú ako turistickú pozornosť. Predstavitelia regiónu totiž začali biť na poplach, že by mohla skolabovať, a tak sa vedci rozhodli jej okolie uzatvoriť a vykonať sériu meraní.

Bologna, Taliansko Čítajte viac Zrúti sa šikmá veža? Ikonická pamiatka sa vraj nebezpečne naklonila, vedci ju merajú

Výsledky sú už na svete a vyvolali značný rozruch. Verdikt znie: hrozí jej vysoké riziko zrútenia. Vežu Garisendu preto zapečatili a začala sa okolo nej stavba 5 metrov vysokej bariéry, ktorá má zadržať trosky v prípade pádu.

Mestská rada vysvetlila, že okrem potenciálne padajúcich trosiek ochráni umiestnená bariéra aj okolité budovy, ako aj ľudí, ak by skolabovala.

Zástupcovia tvrdia, že práce „predstavujú prvú fázu zabezpečenia bezpečnosti“.

Očakáva sa, že výstavba bariéry bude dokončená začiatkom budúceho roka. Samotná veža, ako aj námestie pod ňou, pravdepodobne zostanú zatvorené niekoľko rokov, kým sa vykonajú potrebné reštaurátorské prá­ce.

Bolonské orgány odhadujú, že samotná bariéra bude stáť približne 4,3 milióna eur. Už spustili aj zbierku, aby mohli ochranu aj samotnú obnovu zaplatiť.

Rada nazvala projekt „mimoriadnou výzvou“, ktorá si bude vyžadovať „oddanosť celého mesta a ľudí z celého sveta, ktorí milujú Bolognu a jeden z jej najdôležitejších symbolov“.

Dve veže

Veža z 12. storočia s výškou 47 metrov sa nakláňa v štvorstupňovom uhle, ale štúdie zistili posuny v smere jej sklonu.

Garisenda je jednou z dvoch veží, ktoré dominujú panoráme Bologne – obe sú naklonené.

Druhá veža, Asinelli, je približne dvakrát vyššia ako Garisenda, ale nenakláňa sa tak dramaticky. Dokonca je zvyčajne otvorená pre turistov, ktorí si z nej môžu vychutnať výhľad.

Garisendu postavili v rokoch 1109 až 1119 a v 14. storočí sa jej výška vypomstila, pretože sa začala nakláňať.

Veža je známa aj za hranicami Talianska – spomína sa v diele básnika Danteho Božská komédia, dokončenom v roku 1321.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Bologna #veža