Zrúti sa šikmá veža? Ikonická pamiatka sa vraj nebezpečne naklonila, vedci ju merajú

Taliansko nemá len jednu nakláňajúcu sa vežu. Okrem Pisy sa jedna vraj povážlivo začala vychyľovať a praskať aj v Bologni.

27.10.2023 06:00
Bologna, Taliansko Foto:
Bologna
debata

Hlavné mesto regiónu Emilia-Romagna v severnom Taliansku, medzi riekou Pád a Apeninami, má hneď dve vysočizné veže, zaujali aj Danteho Alighieriho a Charlesa Dickensa.

No teraz stredoveká „šikmá“ veža Garisenda vyvoláva rozruch z celkom iných ako literárnych dôvodov, píše CNN. Predstavitelia regiónu totiž bijú na poplach, že by mohla skolabovať.

Merania na podnet političky

Ulice okolo Garisendy – jednej z bolonských „dvoch veží“ usadených neďaleko seba v centre mesta – boli uzavreté a vedci stavbu monitorujú, aby sa zistilo, nakoľko štruktúra praská a pohybuje sa.

Správcovia mestského dedičstva a výbor vedcov dvojicu monitoruje od roku 2018. Najnovšie meranie však prišlo po tom ako Lucia Borgonzoniová, zástupkyňa tajomníka talianskeho ministerstva kultúry, začala šíriť podozrenia o bezpečnosti veže a doterajší monitoring podľa nej podcenil situáciu.

Výsledok súperenia

48-metrová veža vyrástla v 12. storočí, keď bola Bologna niečo ako mini Manhattan, s desiatkami veží siahajúcich k oblohe. Každú z nich dala postaviť iná miestna rodina, ktoré medzi sebou súperili o najvyššiu stavbu mesta. Samozrejme, preteky sa vyhrávali ťažko a nedokonalosť stavieb sa začala prejavovať.

Garisenda sa dodnes nakláňala pod uhlom štyroch stupňov, čo je len o niečo menej ako šikmá veža v Pise, ktorá sa vychyľuje o 5 stupňov.

Kloniť sa začala zanedlho po svojej výstavbe, všimli si to už začiatkom 14. storočia. Dokonca Dante v „Inferne“ opísal závratné naklonenie Garisendy, čo dodnes pripomína na veži umiestnená pamätaná tabuľa venovaná tomuto veršu.

Kvôli nakloneniu a nebezpečiu, ktoré predstavovala, neskôr vežu znížili. Jej najväčší rival, veža Asinelli, je širšia a turisti si môžu užiť výhľad z nej.

Meracie kyvadlo

Na podnet političky sa však začali odborníci znova detailnejšie venovať „zdraviu“ Garisendy. Rozmiestnili okolo nej akustické senzory na monitorovanie zvukov spôsobených praskaním alebo vŕzganím a na samotnú stavbu nainštalovali kyvadlo na sledovanie pohybu. Rovnaké kyvadlo pribudlo aj na vedľajšej veži Asinelli a pre verejnosť ju zatvorili.

Starosta Bologne domácich aj návštevníkov uisťuje, že veže nepredstavujú bezprostredné riziko a uzávera ulíc má slúžiť len ako nerušená zóna pre zber vedeckých údajov.

Testy majú odhaliť, či veža stále len osciluje, rovnako ako po celý čas, od kedy bola postavená, alebo či sa naozaj začala nakláňať viac ako by mala. Starosta vysvetlil, že veža je naklonená už niekoľko storočí a v priebehu čias bola predmetom rôznych zásahov.

Domácim vraj náklon nevadí a cítia sa rovnako bezpečne ako predtým.

Bologna Čítajte viac Šikmé veže v Bologni potrebujú pomoc Lotyšsko, Riga, obelisk Čítajte viac Za jasotu zvalili obelisk zo sovietskej éry. Napriek protestu Rusov Ballova pyramída, ostrov, skala, more, Čítajte viac Veža uprostred mora je domovom najväčšieho hmyzu na svete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Bologna