Šikmé veže v Bologni potrebujú pomoc

Dve stredoveké šikmé veže, ktoré tvoria dominantu historického centra talianskej Bologne, sú v zlom stave a potrebujú podobnú ochranu ako slávna šikmá veža v Pise. Oznámil to tím odborníkov z Talianskeho národného ústavu pre geofyziku a vulkanológiu.

01.03.2011 18:04 , aktualizované: 02.03.2011 09:00
Bologna
Bolognu zdobia červené strechy.
debata

Obe stavby oslabili storočia otrasov pôdy a desaťročia dopravného ruchu v okolí. Dôsledkom sú značné deformácie a zmeny v náklone, uvádzajú odborníci v štúdii, ktorú ústav zverejnil v odbornom časopise pre kultúrne dedičstvo.

Obe veže – Asinelli a Garisenda – pochádzajú z 12. storočia. Sú to najznámejšie pozostatky z pôvodnej vyše stovky veží, ktoré si v stredoveku kvôli obrane a ako symbol moci vybudovali bohaté rodiny mesta. Prvá je vysoká 97 metrov a jej náklon je 2,2 metra. Je to najvyššia šikmá veža v Talianska. Druhá meria len 48 metrov, ale náklon je 3,2 metra.

Enzo Boschi, ktorý tím odborníkov skúmajúcich stav veží viedol, vyhlásil, že mesto by malo úplne zastaviť automobilovú dopravu v okolí týchto veží a vzdať sa plánu na vybudovanie novej električkovej linky v tejto oblasti.

„Mala by sa tu zastaviť akákoľvek doprava, rovnako ako v Pise,“ vyhlásil. „Teraz tu od rána do večera prechádzajú každú minútu dva autobusy, v čase špičky tri.“

Šikmá veža v Pise, ktorá sa tiež začala stavať v 12. storočí, je vysoká 56 metrov. Počas minulého storočia sa jej náklon zvýšil na viac ako päť metrov. V roku 1990 ju museli pre verejnosť zatvoriť. Nasledovala veľmi zložitá a nákladná operácia, vďaka ktorej sa jej nakláňanie podarilo zastaviť a dokonca zvrátiť – náklon je teraz asi tri metre. Veža je opäť prístupná.

Veža Asinelli je zatiaľ verejnosti prístupná, Garisenda je už kvôli svojmu náklonu zatvorená. V meste je ešte niekoľko ďalších stredovekých veží.

debata chyba