Máme o ostrov naviac: Vyrástol priamo z mora, no zatiaľ nemá meno

Nedávno svet obletela vtipná správa, že Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné?

30.11.2023 06:00
debata (2)

Nuž, vďaka novým technológiám. Digitálne mapovanie krajiny, ktoré nanovo vykonal Úrad pre geopriestorové informácie Japonska, odhalilo, že krajine patrí až 14 125 ostrovov a ostrovčekov, čo je viac ako dvojnásobok počtu 6 852, ktorý sa oficiálne udával doposiaľ. Tento maximálne nepresný údaj sa objavil v správe japonskej pobrežnej stráže z roku 1987 a odvtedy sa nerevidoval.

gejša, Japonsko suši, paličky, jedlo, stolovanie, obed, večera, Ázia, Čítajte viac Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné?

Teraz si krajina vychádzajúceho Slnka môže pripísať ďalší: nový ostrov jej vyrástol z vody pri pobreží japonského ostrova Iwo Jima v Tichom oceáne.

Japonská meteorologická agentúra (JMA) pre CNN uviedla, že zatiaľ bezmenný ostrov vznikol v dôsledku podmorskej sopečnej erupcie.

Jeho vzostup z oceánu bol zdokumentovaný na snímkach, ktoré urobila námorná sebaobrana krajiny 1. novembra.

Fotografie ukazujú malú erupciu, ktorá vyslala nad hladinu tmavý oblak popola. Keď sa rozptýlil, ukázal sa ostrovček, ktorý je teraz súčasťou reťazca ostrovov Ogasawara.

JMA zaznamenáva vulkanickú aktivitu v oblasti od minulého roka, ale Ústav pre výskum zemetrasení Tokijskej univerzity potvrdil, že k erupcii, pri ktorej sa vytvoril ostrov, došlo 30. októbra.

Setsuya Nakada, emeritný profesor vulkanológie na Tokijskej univerzite, pre Japan Times povedal, že magma sa hromadila pod vodou už nejaký čas, kým nakoniec prerazila na povrch.

Ostrov leží asi 1200 kilometrov južne od pevninského Japonska a kilometer od Iwo Jimy, ostrova, ktorý zažil jedny z najkrutejších bitiek druhej svetovej vojny v Tichomorí.

medveď, medveď hnedý Čítajte viac Miestni vyhlásili šelmám vojnu: Medvedie mäso sa predáva za 60 eur kilo plávanie, radosť, skok, voda, more, dovolenka, utopenie, leto, oceán Čítajte viac Muž vypadol z lode, v mori prežil vyše 15 hodín. Záchranári hovoria o zázraku

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #sopka #vulkán #ostrovy