Japonsko našlo 7000 ostrovov, o ktorých netušilo, že ich má. Ako je to možné?

Japonsko prepočítalo svoje ostrovy a zistilo nečakanú vec: má ich o 7 000 viac, než si predtým myslelo. Ako to?

05.04.2023 06:00
debata

Nedávne digitálne mapovanie krajiny, ktoré vykonal Úrad pre geopriestorové informácie Japonska, odhalilo, že krajine patrí až 14 125 ostrovov a ostrovčekov, píše CNN.

To je viac ako dvojnásobok počtu 6 852, ktorý sa oficiálne udával doposiaľ. Tento maximálne nepresný údaj sa objavil v správe japonskej pobrežnej stráže z roku 1987 a odvtedy sa nerevidoval.

značka, Fucking, rakúska dedina Čítajte viac Fucking zmení meno, už nechce niesť vulgárny názov. Pičín aj Řitka ostávajú

Japonský úrad podčiarkol, že nové číslo je odrazom pokroku v technológii geodézie a podrobnosti máp použitých na sčítanie území.

Zároveň uviedol, že celková plocha Japonska sa nezmenila a aj tentoraz sa použili rovnaké kritériá ako pred 35 rokmi – zrátavali sa všetky prirodzene sa vyskytujúce územia s obvodom najmenej 100 metrov.

Ostrovy v prieskume sú definované v súlade s Dohovorom Organizácie Spojených národov o morskom práve, v ktorom sa uvádza, že ostrov je „prirodzene vytvorená oblasť zeme obklopená vodou, ktorá je pri prílive nad vodou“, pripomína Kyodo Nnews.

Téma japonský ostrovov má však aj historicky trpkú príchuť. Viaceré z nich boli a aj sú totiž dôvodom niekoľkých územných sporov medzi krajinou vychádzajúceho slnka a inými štátmi.

Japonsko si robí nárok na Rusmi ovládané južné Kurilské ostrovy, ktoré Tokio zasa nazýva Severné územia. Táto roztržka sa ťahá už od konca druhej svetovej vojny, keď sa ich zmocnili sovietske vojská.

Japonsko tiež tvrdí, že má historický nárok na neobývané ostrovy Senkaku vo Východočínskom mori, ktoré v síce súčasnosti spravuje, ale Čína japonský nárok neochvejne spochybňuje.

Japonsko má vyše 70 rokov spor aj Južnou Kóreou. V tomto prípade ide o suverenitu skupiny ostrovčekov známych ako Dokdo pri Soule a Takešima pri Tokiu v Japonskom mori, ktoré Kórea nazýva Východné more.

západ slnka, more, loď Čítajte viac Bývalú Titovu jachtu prerobia v Rijeke na múzeum. Diktátor však stále budí kontroverzie Hamburger, McDonalds Čítajte viac Milovníci hamburgerov si vydýchli: Na ostrove po rokoch sporov pribudol McDonald's planéta, Zem, zemeguľa, reliéf, vesmír, Čukotka, Aljaška, Beringov prieliv, 3D, NASA Čítajte viac Delia ich 3 kilometre, a zároveň celý svet: Prekliate Diomedove ostrovy patria Rusku aj USA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #ostrovy