Večerná prehliadka Oravského hradu vás vtiahne do histórie

Oravský hrad je jeden z najmalebnejších a najzaujímavejších hradných stavieb na Slovensku. Zažite v piatok 30. januára historickú prehliadku hradu pri nočnom osvetlení. Vžite sa do života šľachticov, ktorí hrad obývali od 13. do 15. storočia. Vstupy na prehliadku hradu budú tri, o 16:30, 16:50 a 17:10.

29.01.2015 06:00
Oravský hrad Foto:
Oravský hrad.
debata

Hrad stojí v úzkom údolí Oravy na strmom skalnatom brale nad riekou Orava. Zámok návštevníkov upúta niekoľkými nádvoriami, opravenými múrmi a strechami. Skladá sa z troch častí: horného, stredného a dolného zámku. Zažite historickú prehliadku hradu pri nočnom osvetlení.

Najvyššia časť Horný hrad, sa nachádza na vápencovom brale. Pochádza z 13. storočia. Tvorí ho Citadela vo výške 112 metrov nad hladinou rieky. Stredný hrad tvoria stredoveké stavby Obytnej veže, neskorogotického Korvínovho paláca a Paláca Jána z Dubovej z prvej polovice 16. storočia.

Dolný hrad sa skladá zo Západnej a Východnej bašty, Kaplnky sv. Michala, Turzovho paláca a traktu medzi Treťou bránou a Archívnou vežou.

Ako žili šľachtici na hrade?

Pri prehliadkach sa môžete vžiť do životov osobností, ktoré kedysi pevnosť obývali. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1267, keď ho získal uhorský kráľ Belo IV od vtedajšieho majiteľa Mika z rodu Balašovcov, výmenou za majetky Varín, Žilina a Sučany. Nasledujúcich 300 rokov zostal Oravský hrad kráľovskou pevnosťou, s ktorou mohol kráľ voľne disponovať.

Kasteláni zastupovali panovníka v správe hradu. V tejto funkcii sa počas najstaršieho historického vývoja hradu vystriedalo viacero významných šľachticov: Matúš Čák Trenčiansky (1298), magister Donč, Juraj Bubek (1370), Mikuláš Gara, Stibor zo Stiboríc (1420), Peter Komorovský (1441) a iní.

Oravský hrad navštívilo minulý rok viac ako stotisíc ľudí

Expozície Oravského múzea ukazujú život oravského ľudu desaťtisícom návštevníkov. Oravský hrad počas leta minulého roka navštívilo takmer 95 tisíc návštevníkov, v mesiaci august ich bolo takmer 50 tisíc.

Návštevníci múzea sa môžu oboznámiť s tradíciami ľudovej oravskej kultúry, historickými prírodnými pomermi a žijúcimi zvieratami v regióne, najstaršími nálezmi zámku či významnými osobnosťami, ktoré sa na zámku žili alebo sa zaslúžili o jeho výskum.

Vzhľadom na hodnotu a špecifickosť hradnej architektúry Oravský hrad vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Od novembra do marca je prístupný od 10. do 15. hodiny. Viac informácií môžete nájsť na webových stránkach Oravského múzea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #pamiatky #Orava #história #podujatie